Денят, в който всички пътища водят към Ловеч и Езиковата


Ловеч  има два големи празника – Цветница и Празникът на Езиковата. Тази година, по ирония на календара, те съвпадат. Предвкусвам изключителен уикенд, изпълнен с много настроение, младост и оживление.

В петък гимназията ще отбележи поредната година в своята история – 130-та с наследството на Американския колеж. Дълга, успешна и горда история.  Гимназията е леганда за по-старите поколения, магнит за новите генерации и доживотен сантимент за всички, дишали от нейния въздух.  Този въздух е като някаква алхимия, от която кристализират уникални таланти и неразрушими приятелства. Десетилетия наред Езиковата не престава да дарява успехи и плете неповторима общност. Да всява респект и да трупа богатство от успели възпитаници.

Езиковата има хиляди основания за гордост. Тук са попивали знания министри, топ журналисти, издатели, водещи банкери, успешни мениджъри, значими бизнесмени, дипломати… Витрините са препълнени с отличия, аналите са тесни, за да поберат спомена за всички успехи. Тази гимназия е вечната гордост и един от малкото съвременни източници на  самочувствие за линеещия Ловеч.

Но най-голямото богатство не са отличията  То е в духа и традициите, в сърцата и спомените. Езиковата е  особена духовна общност, в която влизаш трудно, но оставаш „масон” за цял живот. Белязан от духа на приятелството и споделената съдба. Смея да твърдя, че това училище е школа за любов и клетва за вярност, като в онази знаменита филмова сцена, пресъздала неповторимата атмосфера на най-старото езиково училище.

Езиковата пази уникални традиции –  своя фест, своята пиеса, и най-вече своя празник. Магнетично събитие, което привлича стотици възпитаници от всички възрасти и краища на България и света. В дните на езиковския празник Ловеч сякаш разцъфва. Многолюдна вълна от ведри лица залива местните улици. Младостта измества скуката, а смехът – инертното ежедневие. Макар и за няколко дни Ловеч заживява с пулса на съвсем различна динамика, а обичайно пустите заведения – с ритъма на езиковските купони, възбуждащи море от спомени и оживели емоции от ученическите години. Езиковата умее да ражда събития и в делник, и в празник.

Ще бъде грешно, ако опаковаме празника на гимназията единствено в носталгията на бившите. Убеден съм, че той е и в радостта на абитуриентите, оставящи своя пиеса в богата съкровищница на езиковските традиции, в любопитството на подгответата и уникалния шанс на настоящите ученици да се докоснат до успеха на тези, които са търкали същите чинове години по-рано. Празникът е емоция за всеки, заразен с бацила на езиковския дух!

Тази година ни очаква по-шарена, по-ведра, по-усмихната, Езиковска Цветница. Така, че преодолейте колебанията, хващайте първия удобен траспорт и тръгвайте към Ловеч. Все още имате време – шоуто започва в Драматичния театър на 15-ти в 10. Кулминацията е през следващите две нощи – в целия Ловеч!

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Езиковата. Запазване в отметки на връзката.

1 Responses to Денят, в който всички пътища водят към Ловеч и Езиковата

  1. momakat каза:

    Там сме за две нощи 🙂 А можеше сбирката в театъра да е в събота, да дойдем повече хора 🙂 Колкото повече, толкова повече!

Коментарите са изключени.