Смисълът на училището се отмерва от ударите на сърцето, не с похарчени мегабайти!


Вчера, символично преди началото на учебната година, едно от порасналите ми момичета ми подари трогателен шарж. С благодарност, че винаги съм ги насърчавал да бъдат out of box и да не се предават. Винаги преди началото на годината стават актуални значките със силното послание  “Teachers change lives”. Да, учителят променя мисленето и отваря нови хоризонти. Образование е силна форма на човешки контакт, от който децата взимат много повече от знания. Морални концепции, модели на поведение, примери за подражание. За да променя учителят трябва да се оглежда в очите на децата. Да вижда усмивката и сълзата, гнева и радостта, болката и възторга. Учителят може да въздейства силно единствено ако е в класната стая.

Дистанционното обучение ми даде много нови познания. За технологии, техники, апликации, платформи, които със сигурност ще продължавам да използвам като допълнителен образователен канал. Същевременно ми даде възможност да си спомня, че образованието все пак е духовно занимание. А там където има духовност несъмнено общуват души и обменят емоции. Истинското училище все още е в клас. Всичко, на което учим децата може да бъде измерено с броя на ударите на сърцето. Не може да бъде измерено с мегабайти.

Настина съм жаден за завръщане. Имам за довършване доста започнати колаборации. С едни дванадесокласници, пораснали пред очите ми. С едни десетокласници, с които само успяхме да се запознаем. Идват и срещи с нови класове, с които тепърва ще утъпкваме пътеки.  И разбира се с двадесет и едно момичета и шест момчета, които все още не съм научил да бъдат out of box и да не се предават. С тях имаме още много път да извървим. Надявам се физически заедно, не дигитално отдалечени.

Днес пожеланието има малко по-различно съдържание „ Нека бъде присъствена  учебната година“, защото ако е присъствена ще е и успешна. Бъдете здрави и не пестете любовта. Тя е по-силна от всякакви вируси.

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s