Сигурен съм, че образованието ще се справи с предизвикателствата на времето


downloadДнес в учителските групи кипеше. Обменяха се ресурси и идеи за дистанционно обучение, споделяха се уебинари и обучение на различни платформи, коментираха се страхове и надежди във връзка с новия начин на работа. Коронавирусът, извънредното положение, притесненията за здравето бяха отстъпили на професионалната треска за масово започването на начин на обучение, ограничено практикуван до този момент в  училищата. Като треска пред много важен старт.

Много пъти съм имал поводи за гордост от българските учители. Някои дори съм споделял. Съвестни и влюбени хора. Точно заради безмерната си любов към децата българските учители ще се справят със ситуация. Дори да се наложи училищата да останат затворени и след 29.03.

Положението е извънредно. Времето ни предлага непреживяна действителност. В извънредно време и обучението ще бъде извънредно, но няма да го прекъснем.

Със сигурност не разполагаме с необходимия материален ресурс и опит, но въпреки това ще се справим. Както ще трябва да се справят медиците, които нямат опит в борбата с коронавируса и изпитват недостиг на човешки и материален ресурс.

Убеден съм, че ще направим най-доброто, което е по силите ни. Ще пробваме и ще бъркаме, ще пробваме и ще успяваме, но въпреки всичко ще правим крачки напред заедно с децата.

От утре всички ще откриваме. Ние, учителите нови методи и инструменти на преподаване, а децата, че технологиите могат да ги доближат до учителите и знанията. Часовете от утре ще бъдат нестандартни, различни, може би увличащи, някога може би и разочароващи. Но няма да бъдат скучни и затворени в класната стая. Най-после дойде моментът знанията, ученията и обучението да тръгнат през дигиталните устройства, които толкова пречат в класовите занимания.

Дните на криза и извънредни условия са и дни на солидарност. От утре учителите няма да бъдат сами в усилията. Вече получиха подкрепа под формата на безплатен ресурсен достъп до електронните учебници на всички големи издателства и редица образователни платформи. Ръцете ни са не само развързани, но и пълни с възможности. Благородно и достойно, каквото трябва да бъде поведението на всички от нация, поставена под заплаха.

От утре всички от чиновете и катедрите ще се качим онлайн. Няма система, която да може да изживее толкова колосална промяна само за няколко дни. Въпреки това образователната ще успее. И каквото и да постигнем (убеден съм, че ще е повече от очакваното) ще е героично. Заради смелостта да скочим в непознатото.

Ще се справим с всичко, по начина както беше планувано в спокойните времена преди началото на учебната година. Сроковете, зрелостните изпити, външните оценявания. Ще спасим годината. Абсурдно е да се мисли за нейното нулиране. Ние вече имаме опит от тежката ситуация на училищната стачка пред 13 години. Четиридесет дни не учихме, но мобилизирахме усилия и успешно проведохме и завършихме годината на първите зрелостни изпити от сегашния формат.  Спомням си, че дните на стачката ни направиха близки и солидарни. Вече виждам, че сегашната криза ще ни сближи отново, въпреки разстоянията и компютрите.

Тогава си говорехме, че даваме урок по гражданско поведение. Сега отново са времена , в които сме призвани да даваме урок по гражданска солидарност. Защото ние заедно с децата ще продължим да учим, въпреки че храмовете на знанието са затворени.  Ние и децата, макар и да се обучаваме, ще останем вкъщи. Нашият ангажимент към децата трябва да ги задържи далеч от улицата. Общият ни принос в социалното дистанциране и борбата с вируса.

На всички ни е за пръв път, но знам, че ще се справим!

About ivo rainov

teacher
Публикувано на образование. Запазване в отметки на връзката.