Общината има нужда от работещи демографски политики, а не от заместник-кмет, скрит под тяхната реклама


lovech28.jpgПреди време обещах да се завърна към дългогодишната практика да коментирал теми от местната политика и управление в периодичните статии, които пиша за блога. След като осем години бях въвлечен в дейността на общинския съвет, сега имам уникалния шанс да погледна на локалните процеси с очите на обикновен гражданин. В този смисъл мнението, което развивам в статията е лично и не бива да бъде възприемано като политическа или партийна позиция.

От опит знам, че най-важните знаци за намеренията на едно управления могат да бъдат открити в програмата за управление и структурата, с която ще бъде управлявана общината. Затова с интерес очаквах първите предложения в тази посока. За моя изненада идеите за структурни промени в администрацията изпревариха публичното оповестяване на управленските приоритети, записани с конкретика и срокове за времето на мандата. Предполагам, че стъпката е наложителна, щом се представя в толкова спешен порядък, но все пак държа да отбележа, че оставя обществеността в неведение за обвързаността между структурните промени и стратегическите приоритети в управленската програма.

Добре известно е, че бих адмирирал всяко искрено намерение за  целенасочено въздействие върху един от двата най-жестоки проблема в Ловешка община – демографския. За да няма спекулации ще посоча, че другият, не по-малко застрашаващ бъдещето на общината проблем, е стопанския упадък. През отминалите години представих доста анализи за демографските процеси в общината, явните и скритите заплахи, които носят. Затова, както казва мой приятел, трябва да бъда особено доволен от предложението за допълване на администрацията със заместник-кмет, ресорно ангажиран с демографската политика. Само че аз съм далеч от възторг.

Посрещам предложението с огромни резерви. Защото имам аргументирани съмнения, че „демографска политика“ ще бъде сред ключовите приоритети в управленската програма. Нито в предизборния период, нито след началото на новия управленски мандат сме чули или прочели подобна заявка. Моля да бъда извинен, но аз виждам неглижиране на проблема дори в предложението. Ами ресор „Жилищна, демографска политика и дискриминация“ е пълно размиване на един заплашително остър проблем между два несъществуващи. В Ловеч има демографска криза, жилищна криза няма. Напротив празните и тъмни жилища са на път да конкурират броя на хората, които живеят в обитаемите. Още по-странно ми изглежда да закачим на етикета на потенциалния нов заместник-кмет грижа за дискриминацията. Не мисля, че в Ловеч има дискриминационни практики, които заслужават ресорен заместник кмет. Точно дискриминационната тематика подсказва, че вероятно има истина  в публичните слухове за внасяне на етническо разнообразие в управленския екип на общината. И в това няма нищо лошо, защото знам, че административните длъжности са инструмент в процеса на конструиране на мнозинства за управление. Но…

Тук идва най-сериозният ми аргумент срещу предложението за структурни промени в администрацията. Ако ще гледаме на демографията като проблем, та чак да му отделяме заместник-кмет, трябва да бъде поверен на компетентен човек, който ще може да инициатива и повежда ефективна политика. Защото само след година ще има преброяване, резултатите от което ще бъдат ужасяващи и въпросния чиновник ще трябва да може да отговаря както как се е стигнало до тук, така и какво ще направи за да забави процеса. Тук наистина се искат компетенции. Не е достатъчно да си дялан административен камък. Едно е да си седял в почти синекурен стол в една областна администрация, друго е да седнеш в скърцащото столче на демографския колапс. Ако господин Гумнеров ми прости шегата, уповавайки се на предизборните апели, този стол би отивал най-добре на него. Постовете му бяха като църковни камбани преди демографско погребение. Само, че всички знаем, че господин Гумнеров не е сред актуалните любимци. Подозирам, че изборът ще падне върху политическа фигура, която в публичната си дейност дори не е намекнала за познания и загриженост за тежката демографска ситуация.

Вярно е, че ако не започнем целенасочена политика за забавяне темповете на демографската криза, ще продължаваме да влошаваме социално-икономическото ситуация в общината. Да но спешността, с която се предлага и контекста, в който е заложено предложението по никакъв начин не ни убеждава, че е мотивирано от осъзната загриженост и нетърпение за започване на ефективна работа. Напротив, оставя усещането за редене на политически пасианс, а от този ракурс „брандирането“ с демографска политика изглежда наистина дразнещо.

Убеден съм, че далеч по-важно е да изработим и провеждаме успешна демографска политика. За да се случи това не е нужно да има нов заместник –кмет. Мерките за демографско въздействие, могат да бъдат споделени и от сегашните заместници, още повече, че успешната демографска политика се води предимно с икономически инструменти.

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Регионално развитие. Запазване в отметки на връзката.

Вашият коментар

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s