Денят, в който започна екзекуцията на цял народ


orig_3feeccaf61add63b42631f8b886ffb1fПърви февруари трябва да бъде ден на мълчаливо поклонение. Колкото повече се отдалечаваме от онзи кървав февруарски ден на 1945 година, толкова повече осъзнавам, че мълчанието е удобно единствено на гузните. Мълчанието е слуга на забравата и подъл съюзник на носталгията, която вулгарно плаче за отминалото време на комунистически обсесии, класово преследване и политически убийства.

Затова на първи февруари трябва да се говори, да се крещи. Да се припомня зверската разправа с регенти, депутати, военни, министри, интелектуалци. Защото тя е прелюдия към смазването на една нация, чийто интелектуален и икономически елит е стъпкан с убийства, затвор и репресии за да се отвори пространство за оскотяла, необразована, алчна и жестока шайка от политически резиденти на Сталин. Народният съд е показен урок за народа на една превзета от съветските танкове държава. Апогеят на един процес на политическо прочистване, започнал още през септември 1944 година. В дирижиран съдебен процес са произнесени 2730 смъртни присъди. Няколко пъти повече българи вече са убити преди процеса или ще бъдат унищожени след него, а паметта им ще бъде поругана в масови гробове. Хиляди ще намерят смъртта си в лагери и затвори, някои по-щастливи ще оцелеят, но физически съсипани и духовно смазани.

Първи февруари е не просто ден за помен за жертвите на престъпния комунистически режим. Той е ден, в който трябва да припомняме и възпитаваме. Да припомняме престъпленията на гузните съвести, които помнят зверското установяване на комунистическата власт. Да припомняме на техните нагли отрочета, че греховете се изплащат с поколения. Да изкрещим в лицата на циниците, които възхваляват зловещия комунизъм, че не сме забравили и няма да забравим. Да възпитаме младото поколение в уважение към историческата истина и бдителност към идеологическите манипулации, зад които е стаена човешка ненавист, способна да насъсква българи срещу българи.

Поклон пред физическите и духовните жертви на комунизма!

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество, политика. Запазване в отметки на връзката.