Найден Ангелов – Учителят, за който още нашепват легендите


downloadДнес за Ловеч и Езиковата е празник. Една легендарна личност достига достолепен юбилей. Голямата общност на най-старата езикова гимназия ще отбележи 90-годишния юбилей на Найден Ангелов.

Малцина са богопомазани да изживеят толкова много десетилетия. За Найден Ангелов това дълголетие е повече от заслужено и наистина пълноценно. Единици могат да устоят гордо изправени въпреки изненадите на съдбата, да останат обществено значими дори след като са слезли от голямата житейска сцена. Хора със силен дух и осъзната човешка мисия. Оставили толкова здрави обществени и професионални темели, че дори когато се оттеглят всичко съградено остава непоклатимо.

Това, което бележитият учител и общественик е оставил за няколко десетилетия педагогическа работа на дикисанския хълм наистина е здрав темел. Четвърт век от историята на езиковото училище е оцветен от енергичната дейност на Найден Ангелов. Точно тази част от историята, когато гимназията добива облик, име и респектиращо отношение. Днес, когато образованието търси положителна промяна, все по-силно се говори за учители новатори и творци. А Найден Ангелов е точно такъв иновативен двигател на възхода на училището още през 60-те и 70-те години на миналия век. Учител, който умее да пали въображението, да вдъхновява, да увлича следовници. Експериментатор в непознатите форми на обучение, бунтар срещу училищното клише, неспокоен и ненаситно търсещ дух. Учителят, който не просто учи, а пристрастява към литературата. Негови открити и шлифовани диаманти са стотици ученици, не малко от които поели по пътя на писаното слово, сцената, учителската професия. Всеки от тях носи частица от Ацата, помни десетки случки, почти със статут на анекдоти. Всички разказват с обич и благодарност за своя учител. Много от тях днес ще се върнат в Езиковата, откъдето са тръгнали, запомнили думите и съветите на един харизматичен човек. Едва ли има по-голямо признание от това завършилите преди десетилетия да се приберат в гнездото на своето неизбледняващо тийнейджърско минало за да се поклонят на своя учител. Не е ли знаменателно, че личността на Найден Ангелов продължава да събира хора и спомени с онази вечна тръпка да си преживял Езиковата?

Статутът на легенда може само да бъде заслужен. А Найден Ангелов е най-безспорната езиковска легенда. Ако попитате поколения бивши възпитаници на гимназията какво е духа на Езиковата, ще чуете различни определения, но от спомените ще изскачат лицата на учители, без които езиковата гимназия не би била толкова необикновено училище. В годините общувах с много бивши възпитаници, прочетох стотици истории и спомени, но неговото име преминаваше с изумителна лекота през годините и випуските, разделени понякога с десетилетия. Тогава си дадох сметка, че езиковската магия не е само младост, приятелство, любов, общи дни и нощи, но и пример и вдъхновение. И точно този човек е съумял да вдъхнови толкова различни хора. Да се превърне в пример за протест срещу посредствеността, бунт срещу клишетата, неподчинение на политическия псевдоморал. Да, легендата оцелява, когато има големи личности, способни да пренесат духа между поколенията, така че хора, които не се познават, да споделят едни и същи ценности, да вдишват едно и също вдъхновение. Като например театралния клуб, десет години от чиято история са свързани летящото въображение на Найден Ангелов. При него всичко, оставило следа в мислите, спомените и сърцата – посланията, каламбурите, анекдотите, делата – мирише на провокация. Духовна, която прави общността различна. Като Езиковата, на която Найден Ангелов е дал не само четвърт век от живота си, но и хоризонти, традиции, стил и дух.

Имах късмета да попадна в Езиковата, когато темелите вече бяха излети, а легендата съградена тухла по тухла. И точно върху тези темели личаха стъпките на първопроходниците, писали славната история. Най-дълбоките стъпки бяха на Найден Ангелов. В тях лесно се върви, защото сочат посока. Без тези стъпки вероятно нямаше да усетя духа, с който не съм отраснал. И ако вече две десетилетия се опитвам да го пренасям, то е защото ме водят стъпките на хората, записали имената си в биографията на училището. През тези години видях Найден Ангелов в много различни роли – белетрист, есеист, дарител, благодетел, общественик, но винаги ми оставаше най-скъп в ролята си на човек, написал най-вдъхновяващите страници от една училищна история. Човек, чиято учителска практика е трасирала път към успеха на Езиковата и езиковците.

Честит юбилей, Учителю!

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Езиковата, Ловеч, образование. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Найден Ангелов – Учителят, за който още нашепват легендите

  1. Stefan Stefanov каза:

    Страхотен човек, няма да забравя как ни повери стотици негови книги пред читалището и как продадохме всичките за няма и час-два, успях да поговоря с него тогава, много вдъхновяващо присъствие имаше!

  2. Ivanka Ilieva каза:

    Учителят, който ме научи да обичам литературата, да отстоявам мнението си и да не се страхувам да се бунтувам. Той беше вдъхновение за мен.

Коментарите са изключени.