Принцесата на пепеляшките


peg-ekzarh-yosif-2Преди няколко дни излязоха резултатите от първото класиране след седми клас. Традиционно най-силно развълнувани са огромна част от семействата, чиито деца ще прекрачат гимназиалния праг. Обичайно представляват интерес и за журналистите, чиито статии най-често ни представят десетте най-желани софийски училища. Всъщност достигнатите минимални балове за отделните училища са сред малкото публични данни, които дават възможности да бъдат класирани училищата. За разлика от резултатите от НВО и ДЗИ, които напоследък потъват в дълбока тайна. Та ако човек се порови в официално обявените справки на регионалните управления на образованието ще подреди интересна картина за атрактивността на българските училища. Анализът в тази статия ползва точно тези публична данни, което ги прави възможни за проверка от всеки. Журналистите вече обявиха десетте най-желани софийски училища. Така вероятно са оставили впечатлението, че това са най-атрактивните училища в цялата страна. Фокусът, вперен в София, лишава обществеността от информацията, че много добри училища има и извън столицата. Убеден съм, че един обективен анализ трябва да съпоставя само съизмерими величини. Търсейки мястото на Ловешката езикова гимназия считам, че ще бъда точен само ако представя подреждане на езиковите училища, чието балообразуване е идентично и следователно достигнатите балове, измерени в точки, могат да бъдат сравнявани. Първата десетка на най-желани езикови училища естествено се оглавява от софийски гимназии. Но в първите 10 позиции има и три извънстолични училища – I Езикова гимназия Варна (6-та позиция), Езикова гимназия „Пловдив“(7) и НЕГ „Фридрих Шилер“ Бургас (10). Във втората десетка столичните училища са само три, а към езикови гимназии от Пловдив, Варна и Бургас се присъединяват и тези от Русе и Благоевград. В обобщение сред 20-те най-атрактивни езикови гимназии са 10 столични и 10 извънстолични училища. На 22-ра позиция по достигнат минимален бал на първо класиране се нарежда ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ Казано в конкретика непосредствено след гимназиите от най-големите градове София, Пловдив, Варна, Русе и Бургас, се нареждат езиковите училища от Благоевград и Ловеч. Трябва да отбележа, че минималният бал е постигнат за различен брой паралелки и ученици. Има училища, в които броят на класираните ученици надхвърля 200 и такива, в които е малко над 100. Тъй като фокусът в тази статия е насочен към Ловешката езикова гимназия, споменатата специфика няма особено значение. Защото със своите 6 паралелки и 156 класирани ученици би останала в групата на най-желаните училища, дори би напреднала с още някоя позиция. Но дори и тази 22-ра позиция е много силна референция за училището. А езиковите училища в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Благоевград събират ученици от до няколко пъти по-големи области.

Untitled 2

Ако направим разрез на профилите в това класиране, ще се натъкнем на още по-впечатляваща картина. Най-желаната езикова комбинация в България е немски език с английски език. С достигнат минимален бал от 429 точки профил немски с английски нарежда Ловешката езикова гимназия четвърта, непосредствено след двете немски гимназии в София (73-то и 91-во училище) и ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ от Варна !!! В подреждането по минимални балове за профил английски с немски ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ е на 8-ма позиция след I-ва и II-ра английска гимназия в София, пловдивските ЕГ“Провдив“ е ЕГ „Иван Вазов“, варненските I АГ и ГПЧЕ „Йоан Екзарх“ и „Ромен Ролан“ от Стара Загора. За профил английски с испански достигнатия минимален бал в Ловешката езикова е пети след четири софийски училища – I-ва и II-ра английска гимназия, 32 СУЧЕМ и 22 СЕУ „Г. Раковски“. Профил френски с английски не е много разпространен в България и затова ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ отстъпва по минимален бал само на три утвърдени френски гимназии – – ФЕГ в София, IV ЕГ „Фредерик Жолио –Кюри“ във Варна и ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив. Профилите немски с френски и немски с испански, които се предлагат тази година в ловешката езикова гимназия, се срещат само в няколко училища и не би било коректно подреждане по минимален бал. Ще отбележа, че през тази година всички профили в Ловешката езикова гимназия са с по една паралелка. В някои от другите училища профилите са обезпечени с две или три паралелки. Тоест минималните балове в тях са достигнати с повече деца, но дори да вземем под внимание този факт ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ остава в десетте на високи минимални бала за всички по-масово разпространени профили.

Както стана видно от таблицата най-желаните езикови гимназии са в София, Пловдив, варна, Бургас, Русе, Благоевград и Ловеч. Още по-впечатляваща е ситуацията на север от Стара планина. Най-желаните езикови гимназии в Северна България са училищата във Варна, Русе и Ловеч. Не е трудно да се види, че в централната и западната част на Северна България най-желаното училище е Ловешката езикова гимназия. И тази година, каквато е традицията, между река Тимок и река Янтра кандидатите с най-високи минимални резултати предпочитат ПЕГ „Екзарх Йосиф I“. Принцесата на провинциалното езиково обучение (доколкото Пловдив, Варна , Бургас и Русе нямат провинциално усещане). Не само заради традиционно високите балове, но заради факта, че е наследник на вековна езикова традиция. Логично около половината от учениците на тази гимназия идват от различни селища на областите Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново. От Козлодуй, Оряхово, Бяла Слатина, Кнежа, Търнава, Бреница, Сомовит, Лесидрен, Луковит, Галата, Кирчево, Брестница, Български извор, Рибарица, Тетевен, Голяма Желязна, Орешака, Троян, Ябланица, Баховица, Лисец, Александрово, Славяново, Червен бряг, Никопол, Левски, Ореш, Белене, Свищов, Сухиндол, Трявна, Севлиево, Дряново, Омуртаг, Чепеларе…Истински бисерчета, но със страховете на пепеляшки. Само за пет години тези пепеляшки се превръщат в принцове и принцеси. Доказват го ежегодните им резултати на ДЗИ и върховете, които постигат след години. Ако на някой тези думи му се струват прекалено приповдигнати нека помисли за друга институция, която отказва да последва демографския и икономически упадък на Ловеч и упорити продължава да се мери с най-добрите от София, варна, Бургас, Русе, Пловдив. Няма да се сетите за друга подобна институция. Освен Принцесата на пепеляшките. ПЕГ „Екзарх Йосиф I“ Ловеч.

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Езиковата, образование. Запазване в отметки на връзката.