Когато учебниците са бизнес вместо образователна политика


g1805Рядко ми се случва да харесвам учебниците, с които работя. Обикновено избирам този, който изглежда с най-малко недостатъци. Затова очаквах с огромен интерес новите учебници, съпътстващи учебната програма, която се въвежда със Закона за предучилищно и училищно образование. Заради спецификата на езиковите училище учебното съдържание за 8-ми клас по повечето учебни предмети се обединява с това за 9-ти клас. Така за мен новите учебници пристигат тази учебна година. Този път направих избор на учебник, който наистина ми хареса. Учебното съдържание е съкратено до най-важната информация, вложени са много илюстрации, схеми и карти, но най-радващото е, че е предвидена цяла секция от рубрики с практическо упражнения и задачи. Отличен подход, който с акцент върху уменията насочва учениците към приложението на изучавания материал.  Още по-радващ е фактът, че е избраното издателство предлага и учебно помагало за работа на английски език. За езиковите училища е предвидено изуване на задължителен брой учебни предмети в 9-ти клас на съответния език. Помагалото печели адмирации, защото е написано на достъпен английски език с речник на понятията и разнообразни практически задачи във всяка тема. Не се колебах в избора още повече, че издателството анонсира, че ще бъде предоставен и електронене учебник. Преподавам в два класа на английски език и не беше трудно да убедя децата да си поръчат и двата учебника. Разбира се получихме сериозна отстъпка от коричната цена, но общата сума за двете пособия достигна 26 лева. Добре известно е,  че изучаването на география е трудно и неефективно без учебен атлас. Цената на атласите е между 8-10 лева. Лесно може да се пресметне, че един деветокласник в моята гимназия се нуждае от 35-36 лева само по география. Затова бях неприятно изненадан, когато на доставените учебници не открих код за достъп до електронния вариант. Вече бях разказал на децата, че ще получат такъв код (според предварителния анонс) и ще можем да използваме модерни електронни учебници като намерим работещо приложение на таблетите и телефоните в часа. Естествено потърсих отговор и за моя огромна изненада се оказа, че достъпът до електронния вариант изисква допълнително заплащане.

Считам, че е крайно неприемливо, когато децата са закупили книжни учебници, при това български и английски, да доплащат за да могат да получат достъп до електронно издание. Още повече, че става дума за pdf формат на книжния. Излиза, че за същите текстове децата трябва да плащат допълнително. Вярно е, че има някои допълнителни материали, които са обект на авторско право, но това не е основание да се заплаща като нов учебник. Вярно е и това, че на нас ни предложиха добра отстъпка, но самият факт, че трябва да се заплаща отново демотивира мнозинството от децата. Един добър маркетинг би предложил разумни решения, които няма да отблъскват. Например електронният вариант може да бъде включен в коричната цена на книжното издание вместо отстъпка, би могъл да се предлага като бонус за тези, които са поръчали български и чуждоезичен учебник и т.н.

Излиза, че малки пречки забавят модернизацията и дигитализацията на образованието. Защото този електронен учебник, който толкова исках да използвам в една интерактивна и съвременна учебна среда няма да ми служи през тази година.  Това, че аз имам достъп до това съдържание е без значение, след като не мога да го ползвам съвместно с учениците. Не случайно ви споменах сумата необходима за окомплектоване на помагалата по география. Умножете я по десет – дванадесет и ще получите една сума, която ще напрегне доста семейни бюджети в България. И когато към това прибавите факта, че модерните електронни учебници се заплащат допълнително,  ще усъмните, че издаването на учебници е доста алчен бизнес, вместо да бъде социална политика. И ще бъдете прави!

Реклами

About ivo rainov

teacher
Публикувано на образование. Запазване в отметки на връзката.