Щe се издължи ли съдбата на тази великолепна Хърватия?


768x432Днешното златно поколение на Хърватия е родено в края на 80-те и началото на 90-те години от миналия век. Голяма част от тях са преживели в детството си ужасите на войните от разпада на Югославия. В Хърватия или Босна. Семействата бягат зад граница и някои от децата порастват в чужбина. Лука Модрич се ражда в семейството на бежанци, напуснали Босна. Деян Ловрен и Марио Манджукич порастват в Германия. Иван Ракитич е роден в Швейцария, където живее относително бедно с родителите си, хърватски бежанци. Много от настоящите национали се срещат с лишенията и смъртта още в детството си. Сега са национални герои на една малка балканска държава. Разположена е на скромните 56 000 квадратни километра, почти два пъти по-малко от България. Населявана от само 4,4 мил. души.

Хърватия няма колониално минало, нито е желана дестинация за мигранти. Тя събира своите национали от тези само 4,4 млн. души. Най-малката страна в осмицата на най-добрите национални тимове от световното първенство. Единствената в карето на полуфиналистите, която не ползва услугите на футболисти с африкански, южноамерикански или азиатски корени. Кой каза, че белите не могат да скачат и печелят? Вижте Хърватия, представена само от бели мъж,е отново уникален факт във финалната четворка.

Хърватия бе сериозно подценявана още от началото на първенството. Да се чуди човек защо, след като пет от националите на тази страна (Модрич, Ковачич, Ракитич, Вършалко, Манджукич) играят в отбори от топ 5 според ранглистата на УЕФА! Осем от селектираните футболисти защитават цветовете на най-популярните отбори в Испания и Италия.  Ватрените имат национали във водещите отбори от всяко от петте най-силни първенства в Европа и света. Хърватски имена личат в съставите на победителите  в  Шампионска лига и Лига Европа. Става дума за изключително качество. И то се видя в мачовете от целия турнир. Хърватите отстраниха по пътя си два отбора с биографията на световни шампиони (Аржентина, Англия) и два с биографията на европейски шампиони (Дания и Русия, макар и шампион като СССР) и още един със славата на африкански шампион (Нигерия). Не загубиха нито един мач. Не пропуснаха мач, в който да отбележат гол. За единадесет попадения се разписаха осем футболисти. Ето това също е класа.

Хърватите преминаха през три 120 минутни мача  и въпреки това надиграха Англия. Неспирни бяха коментарите как тези уморени футболисти няма да издържат. Сякаш за да се надсмее над прибързаните мнения Златко Далич остави титулярите без смяна до края на редовното време в полуфинала. Елиминациите с тежки мачове и продължения доказват морала и духа на хърватския отбор, но към тази констатация може да се добави още един нюанс. Във всеки от мачовете хърватите тръгваха с пасив, натискаха противника, изравняваха и в крайна сметка печелеха.

След снощния полуфинал само предубедени фенове могат да оспорват класирането на Хърватия като заслужено. Хърватите изстрадаха, но и извоюваха своето право да спорят за световна титла. Същото както в годините на тяхното детство гордият им народ изстрада и извоюва свободата си. Съдбата има верисии за връщане. До финала стигнаха единствените непобедени отбори. Всички считат Франция за фаворит, но Хърватия мечтае. С докосващия „Златната топка“ Модрич, с непримиримия Манджукич, неуморните Ракитич и Перешич, сърцатите Вида, Вършалко, Стринич и великолепния вратар Субашич тези мечти въобще не са наивни.

Реклами

About ivo rainov

teacher
Публикувано на спорт. Запазване в отметки на връзката.