Езиковата пак е в компанията на най-добрите училища


Има много критерии, по които може да се съди за рейтинга на едно училище. Най-често цитирани са външните изпити, но колко добре ще се представят учениците на изхода до голяма степен се предопределя от това как са приети на входа.  Още повече, че тези резултати са пряко свързани. Ако едно училище приема качествени ученици несъмнено ще може да разчита на висок резултат и на зрелостните изпити. Същевременно силно представяне на матурите мотивира най-добрите да кандидатстват в училищата с висок рейтинг. Точно затова си поставих досадната задача да се поровя в класиранията на езиковите училища. Естествено за да видя къде се подрежда ловешката езикова гимназия. Добре известно е, че обичам да си служа със статистика, която дава факти за да бъдат направени ясни и убедителни изводи.  В таблиците, които представям използвам всички официално обявени минимални балове от регионалните управления на образованието. Само няколко управления (Кюстендил, Перник, Смолян, Ямбол, Силистра и Търговище) не предоставят тази информация, но тези области традиционна не сред първите в страната, така че не могат да поставят под съмнение класациите. Тъй като търся мястото на нашата езикова гимназия представям само подрежданията за профили немски с английски език, английски с немски език, английски с испански език и френски с английски език. В класирането не поставям софийските гимназии, тъй като подборът там се извършва от несъпоставима демографска база.

По традиция през последните години най-висок бал се постига за паралелките, профилирани с немски и втори английски език. В подреждането по достигнати минимални балове първите места са заети от езиковите училища в големите градове – Варна, Пловдив, Стара Загора , Бургас. Непосредствено след тях е ловешката езикова гимназия. Разбира се с малко по-добри минимални балове са езиковите училища в Благоевград и Плевен, но те са постигнати само с една паралелка, докато при нас са три.

НЕ 22

Сред английските паралелки най-предпочитани са тези с немски като втори западен език. В тази класация нашата езикова гимназия е още по-напред като заема пета позиция и изостава само с 3-4 точки от пловдивските, разбира се с уточнението, че техните паралелки са значително повече.

НЕ

Профил английски с испански език не се предлага в много училища в България. Тук нашата гимназия заема вече втора позиция сред извънстоличните езикови училища, изпреварвана единствено от хасковската езикова гимназия.

АЕ 1

В подреждането на минималните балове за френски с английски в извънстоличните училища Езиковата отново е пата,  но по-важното е, че споделя място в една престижна компания от няколко водещи училища, чиито минимален бал е значително по-висок от останалите.

ФЕ

Статистическото подреждане затвърждава две тенденции, които съм констатирал в няколко статии през последните години. На първо място единствените сериозни конкуренти на ловешката езикова гимназия в северната част на страната са езиковите училища от Варна. Или както вече с основание съм писал между река Тимок и Добруджа няма по-добра езикова гимназия. Втората е, че училището има качеството да се измерва с езиковите гимназии от Пловдив, Варна и да оставя зад гърба си тези от Бургас и Стара Загора. Новината е стара, но въпреки всичко звучи хубаво.

 

 

 

About ivo rainov

teacher
Публикувано на образование. Запазване в отметки на връзката.

1 Response to Езиковата пак е в компанията на най-добрите училища

  1. Ludmila Teneva каза:

    Ех, колега, вие като че ли не знаете, че този бал абсолютно нищо не показва. Елитна беше Ловешката, както Пловдивската, както Първа английска, както Старозагорската преди две-три десетилетия. Сега нещата са съвсем различни. Вярно, съпоставени с останалите видове училища, може би, но, нещата не са такива, каквито бяха, няма и да бъдат…

Коментарите са изключени.