Опакована признателност за няколко грешници


13996181_10154419402603537_5889355066636355530_oКраят на срока е невротично време. Претенциите ескалират, недоволните се множат, сърдитите изблици изобилстват. Учителят е главен обвиняем, подозиран от учениците, че преднамерено забива, обладан от омраза и отмъстителност.

Решавам да покажа различното. Например, че учителят може да бъде признателен и благодарен. Имам своите обсесии. Една от тях е да науча поверения ми клас да не отсъстват безпричинно. Имам и един клас, който упорито се съпротивлява срещу опитите да ограничавам отсъствията. Сякаш са се наговорили всеки ден някой да пропуска учебните занятия. Както се казва с малко хора, но упорито и постоянно. Месец и половина, ден след ден без поне няколко отсъстващи.

Директен съм, не спестявам думи и мнение. Затова изказвам гневно недоволството си от факта, че не можем да си стиснем ръцете по въпроса за отсъствията. Преповтарям заявлението, че въобще не вярвам на част от причините, макар и оправдани с медицински документ и обаждане от родител. Вметвам признание за глождещото ме съмнение, че в част от случаите родителите покриват тийнейджърски капризи. Не крия разочарованието си.

Развръзката ме изненадва. Следват две седмици с цели осем дни в  пълен състав на класа. Почти колкото от началото на учебната година до средата на януари. Само в два дни има по един отсъстващ по поводи, нетърпящи отлагане.

Правя се, че не забелязвам, но решавам да покажа респект. Опаковам кутия бонбони, надписвам картичка с шеговити поздравления за първите две седмици без отсъствия. Намеквам, че приемам жеста като дадена дума и хвърлен камък. Изпращам бонбоните и картичката в един от часовете. Нали хубавите неща са изненадващи и сладки!

Опитвам възпитателен подход извън клишето. За да покажа, че добрите постъпки се забелязват. Всеки жест заслужава ответен жест. Разочарованието лесно се трансформира в очарование. Експеримент. възпитанието не винаги е предписано. Понякога е интуиция.

Нямам представа какъв ще бъде резултатът от възпитателната иновация. Тепърва ще науча. Но ми е гот. Заради разчупването на задушаващите рамки на клишето. Заради дързостта да покажа, че децата заслужават уважението на своите учители. За  да напомня, че в нервния финал на срока денят не е изтъкан от ненавист. Има време и поводи за обич, опакована като подарък и подсладена със задоволство.

Реклами

About ivo rainov

teacher
Публикувано на образование, me. Запазване в отметки на връзката.