Колко му трябва на наивника – един фейсбук и няколко фейк новини


991-ratio-falshivi-noviniВ забавния филм „Шменти капели легендата“ Калуди, Бриго и Мъндьо имат специална задача от Москва. Трябва да тестват наивността на българите и почвата за социалистическа революция. След като обират сума и пари на заможните софиянци, надпреварващи се да инвестират в италианско модно начинание, тримата докладват на съветския генерал успеха на експеримента.

Припомних си тази занимателна история онзи ден, попадайки на споделена статия във фейсбук. Тиражира се като новина на слабо известния, но агресивно манипулативен сайт svoboden-narod.eu. Статия твърди с апломб, че на мястото на демонтирания паметник пред НДК ще се строи нова джамия. Дори са цитирани думи на Лиляна Павлова, която уж защитава проекта и успокоява недоволните. За всеки здравомислещ и поне малко информиран човек статията е фейк още от заглавието. Само, че въпросната статия се оказва коментирана яростно от десетки хора.  Коментарите громят продажната власт и зоват да я пометем. Плахо съмнение в истинността на информацията се прокрадва само в един пост. Случаят е нагледен пример колко много неграмотност, наивност и откровена простотия обитава българската социална среда. От няколко години социалната мрежа се използва като великолепно работещ канал за разпространение на подвеждащи новини със зле прикрита манипулативна цел. Първоначално средище само на най-интелигентните хора, фейсбук се разрасна и увлече  огромен брой следовници. Появиха се и доста посредствени потребители, които възприемат безкритично почти всичко написано в мрежата. Нароиха се и социални демагози, които да съчиняват скандални новини и да манипулират общественото мнение. Изникнаха десетки сайтове, замислени като трибуна за зомбиращи съзнанието кампании. И хората като същински “лапнишарани“  започнаха да се закачат на кукичката. То не бяха тайни за разделянето на България, то не бяха пълчища бежанци, които е решено да бъдат настанени в страната или зловещи изисквания на ЕС към нас. Пак преди дни излезе статия, която сравнява средните годишни заплати в ЕС. Българската намалена и не достига 3000 евро. На повечето от водещите страни завишена до 57-58 000 евро. Внушението „двадесет пъти по-малко ни плащат“ е ужилило много народ. Започва се едно напопържване и пак предреволюционна ситуация. Никой не си е направил труда да погледне Евростат за да види, че нашата средна годишна заплата е около 6000 евро, а в повечето от богатите страни от съюза – 30 000 -35 000 евро. Да, по-бедни сме, но 5-6, а не двадесет пъти. Готиният фейсбук с неангажиращите клюки се е превърнал в някаква нова агора. Мой познат преди време ми съобщи потресаващата новина, че през ноември (вече отминал) ще останем две седмици на тъмно. Питах как така на тъмно. Отговори ми, че рядко космическо явление ще постави всички планети, подредени  между Земята и Слънцето и те ще го нашата звезда. Успокоих го, че между тези космически тела има само две планети (Меркурий и Венера) и питах откъде е информацията. Естествено интернет. Мой познат се оплаква, че мака му всекидневно го засипва с шокиращи новини,  прочетени в интернет. Където всеки може да напише каквото си поиска под свое или измислено име. Без да носи каквато и да е отговорност. За изфабрикуваната новина или за  рибите, които са се хванали на стръвта.

Преди време Бойко Борисов рече, че материалът в нашата държава не е от най-качествените. Наскоро Иво Христов окачестви 80% от българите като дебили. Въпреки, че остро не се съгласявам и с единия и с другия, не мога да отрека, че седемдесет години след Калуди, Мъндьо и Бриго този народ е все тъй благосклонен към всякакви шменти капели. Особено ако са тиражирани от фейсбук.

About ivo rainov

teacher
Публикувано на медии. Запазване в отметки на връзката.