Нужна ни е малко вяра


forfСенки залутани в заблудата за собствената ценност. Хора без лице, но със задни помисли на склад. Нарциси, повярвали, че са началото и светлината. Те са безскрупулния  и катерят амбициите върху стъпала от смазани души. Те са подли и стрелят в гръб. Отмъстителни и давят жертвите в катранени лъжи. Егото им бълва изпепеляваща лава. Те са хора без Бог. Без срам. Без милост. Не почитат закона и отхвърлят морала. Плюят в храма и се кланят на порочни олтари. Присвоили са си небесното право да съдят, да определят човешки съдби, да жертвопринасят животи. Те нямат Бог, но заплашват от негово име. Не изповядват религия, но манипулират чрез нея. Те са като секта, проникнала навсякъде, където може да се властва, краде и богатее. Ограбват живота и пречупват съдбите ни. Властват над деня и кошмарят съня ни. Те са началници, политици, мутри, икономически мошеници, съдии, прокурори, полицейски номисари, медийни магнати и прислугващи им журналисти. Те имат много и могат да купят почти всичко. Но нямат вяра. И ако има оръжие, с което да ги победим е точно нашата вяра.

Вярата в Бог. Или в свободата. В морала. В доброто, заради което сме дошли на тази земя. Вярата, че животът има смисъл отвъд плътското задоволяване. Вярата, че душите ни трябва да останат бели за да осветяват утре от небето пътя на децата ни. Вярата, че сме дарени със сърца за да обичаме, не да мразим, да прощаваме, не да отмъщаваме.

Вярата е нашата сила и оръжие. Вярата е чест, но и съпротива срещу безчестните. Вярата е истина, но и разобличител на лъжата. Вярата е справедливост, но и обвинител на несправедливите. Вярата е честност, но и нетърпимост към крадците. Вярата е толерантност, но и протест срещу потисниците. Вярата е протегната ръка, но и юмрук срещу злото. Вярата е обич за доброто, но и заплаха за лошото. Вярата се моли, но и воюва. Вярата е смирена, но не страхлива. Вярата е благородна, но никога раболепна. Вярата зарежда и устоява.

Да, в живота ни има много сенки, които разчитат на страха и отчаянието ни. Плаши ги само нашата вяра. В Бог. В морала. В свободата. В доброто. В хората. В нашата сила. Щом не си харесваме живота , трябва да спрем да се оплакваме. Достатъчно е да вярваме.  И да се осмелим да следваме вярата.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество. Запазване в отметки на връзката.