Какво остана от деня 13.08.2017


Валери Симеонов шета победоносно из Слънчака. През уикенда няколко дискотеки усетиха справедливия гняв на вицепремиера. Армия от държавни служители нахлу в най-скандалните дискотеки в емблематичния морски курорт. Иззета е апаратура, съставени са десетки актове за констатирани нарушения.

В обедните неделни новини чух зорлем героизираният DJ Станчо (простете ми невежеството, но ми е слабо познат) да разказва за акцията проведена в клуб „Оксижен“. Честно казано се впечатлих от разказа. Напети полицаи атакуват заведението и изненадват диджея. Смутен от небивалата им дързост скоро разбира причината. Зад тях стоят началниците им, а още по-назад вицепремиера Валери Симеонов. Хайде да прочетем фактите, ролите и сценария.

Едва ли има нормална държава, в която вицепремиер ще ръководи кокошкарска акция срещу нарушители на реда в нощни заведения. Навсякъде това би свършила местната полиция и никой не би разбрал. Нали това е им е работата да пазят обществения ред. Представяте ли си френската полиция да съобщи официално, че е иззела техника от нощен клуб в Сен Тропе за да го накара да спазва обществения ред? Или пък италиански вицепремиер да обикаля курортите по адриатическото крайбрежие и да оглавява проверки! Свидетелствата на въпросния диджей подсказват, че полицията добива смелост само когато има гръб. Разбирай редовия полицай не смее да въдвори ред, защото някоя мутра ще се обади на началника му и после ще има лекция по козлодуйския почин. Националната агенция по храните и националната агенция по приходите съставили актове за нарушения. Ама това сефте ли се случва? Предната вечер, предната седмица, предния месец са били изрядни, а точно когато вицепремиера се наканил да ги посети кривнали от правилата. Види се и тези служители са добили смелост да съставят актове, защото техните началници целуват обувките на вицепремиера.

Както и да го погледнеш посещението на Валери Симеонов първо изобличава държавните органи. Видимо корумпирани и толерантни към нарушителите в морския курорт. Хубаво е да чуем сумата, с която се остойностяват констатираните нарушения, защото с толкова въпросните мутрински заведения ощетяват държавата всяка вечер. Ама той Валери Симеонов не е вездесъщ и вулканично енергичен та да въздава справедливост всяка нощ.

Вицепремиерът ни разказа, че в съботната нощ било малко по-тихо в курорта. А как ще бъде другата седмица или по-другата? Защото самият морски каубой Симеонов признава, че някаква си мутра на име Божо Кравата имал десетки актове, но заведението си работело без проблеми. И какво точно ще направи Кравата като знае, че театралните изяви на Симеонов за този сезон са приключил? Ще спазва закона и наредбите или ще я кара по старому? Ха познайте, като не забравяте, че в отсъствието на вицепремиера началниците ще си останат вкъщи, а редовите полицаи ще загубят смелост. Да не говорим за агенциите по храните и приходите, които се активират камо когато имат изрична поръчка.

Цялата история прилича на пошла постановка, в която вицепремиер си прави бунтарски имидж, dj гради геройски ореол, полицията си пълни сводките с подвизи, а държавните служби отчитат дейност. Всяко чудо за три дни. Симеоновото за по-малко – само уикенд. А от понеделник кой как си знае. До следващия път, когато някой ще се опита да имитира, че има държава.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на политика. Запазване в отметки на връзката.