Lovech change music festival отваря сцената за повече музикални вкусове и по-млади хора


SARSТрудно е да бъдат удовлетворени всички вкусове. Особено, когато става дума за музика. Преди месец бе обявено тазгодишното издание на Lovech change music festival. Реакциите са разнородни. По-скоро възторжено сред по-младата аудитории и определено недоволно сред свикналата на тежък рок публика. Истина е, че тази година концепцията е различна, а музиката разнообразна. Първата вечер ще зарадва любителите на модерния суинг с изпълненията на италианската формация The sweet life society и почитателите на трип-хопа, които ще могат да видят на живо популярната група Morcheeba. Те ще бъдат подгрявани от българската банда „Мастило“ и Рут Колева. Ако първата вечер обещава да ни потопи в музикална естетика, втората ще залее всички с денс енергия. Първо майсторът на миксовете между балкански ритми и електронна музика Кирил Джайковски ще вдигне градуса на настроението, а кулминация на вечерта ще бъде друг експериментатор в музиката сръбската алтернатив рок банда S.A.R.S. Втората вечер определено ще бъде рокаджийска, тъй като в по-ранните часове ще се представят ска-пънк групите No project band. Plastiс Bo, както и Skoda, банда също представител на алтернативния рок. Преди Джайковски ще се насладим на музиката на Kottardshky, който великолепно импонира на  нашумелия македонец с естетско вплитане на балкански ритми в джаз и електронна музика. Вечерта ще се хареса и с факта, че е силно балканска. Такава беше и първата идея, когато със съмишленици коментирахме възможността за възстановяване на музикалния фестивал в Ловеч. Една ниша, която в България все още стои незапълнена.

Чух мнения, че фестивалът силно бяга от създаденото име на музикално рок събитие. Всъщност рокът остава, но може би сменя таргет групата. Ясно е, че тазгодишното издание се цели в значително по-млади почитатели на рока в неговите по-нови разклонения. Наистина ще има рязка смяна на саунда. Тежкият хард рок и хеви метъл ще остъстват. Миналата година концепцията бе предложена и реализирана от Цонко Цонев. Тази година ангажиментът бе възложен на Цецо Матев, който отваря стилистично музикалното събитие, но все пак поставя акцент върху балканското звучене и по-младежкия рок. Всъщност тазгодишната концепция следва формата на много популярните фестивали Exit  в Нови Сад, Sziget в Будапеща, Summer well край Букурещ  и Demofest в Баня Лукя, които предлагат огромно стилово разнообразие между поп, пънк, рок, метъл, реге, ска, джаз и електронна музика.

Дали концепцията е успешна ще стане ясно в началото на септември. Към момента най-важното е, че за шести път Ловеч е център на музикално събитие с национално значение и международно участие. Радващо е, че обръща към музикалните вкусове на младите хора и май започва да напипва физиономията си на събитие с балкански акцент. Да, вероятно любителите на твърдия рок ще останат разочаровани, но платените фестивални изяви са успешни, когато събират повече фенове. Лично аз стискам палци на организаторите, защото се нуждаем от едно успешно начало, което да бъде надграждано всяка година за да виждаме все по-големи и актуални музикални имена на ловешка сцена.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч, музика. Запазване в отметки на връзката.