Уроци, преподадени от децатаВ началото на седмицата моите деца спретнаха страхотна прощална вечер за класа. В отговор на моите ускори, че трудно стават приятелска човешка общност. Направиха го с трогателно отношение и нескрита любов. Сякаш с жест ми казваха „ние ви чуваме и овцете и деца  е тези деца умеятеняваме думите ви“. Деца, които не се страхуват да следват, въпреки че ме познават малко. Те все още имат рецептори само за добро и чисто.

Същите деца наскоро бяха готови да се борят за свой учител и дори не искаха да чуят, че има правила и обстоятелства, които предопределят оттеглянето на всеки. Бяха готови без страх да заявят желанието си и да се борят открито за своята кауза. Защото тези деца следват сърцата си.

Същите деца много често са саподеляли обида от несправедливо отношение, грозни думи, нечестни постъпки, не предизвикана агресия. Поведение на възрастните, което ги огорчава. Искали са моята съпричастност и отговор на въпроса „защо се държат така с нас“. Силите ми обикновено стигат да им дам съчувствие, но не и задоволителен отговор. Не, че не го знам, но е трудни да им призная, че порастналите

рядко следват, дори да те познават добре. Първо се оглеждат и ако не видят одобротелен поглед на благотеля се снишават.  Възрастните имат закърнели рецептори за добро и чисто, но добре развит усет за изгода.

Възрастните рядко стават съмишленици, трудно застават зад нехаресвани от благодетелите хора. Шушнат подкрепата, скрити някъде в ъгъла, но по-често се пазят от нея. Сърцата им отдавна са се научили да се вълнуват възмездно, а разумът ги държи далеч от коалиции с недолюбвани от благодетелите.

Как да им кажа, че раболепието, конформизма и угодническите поклони пред благодетеля ги прави дребни и малоценни, когато гледат нагоре. Затова си връщат величието с високомерно отношение към този който чувстват зависим. Връщат си за отнетото достойнство на малкия. Защото пред големия са свикнали да коленичат.

Понякога уроците ги преподават децата. Защото имат сърца, рецептори и чисти души. А ние, възрастните, се държим като лоши ученици, които не искат да слушат.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.