Smells like spirit of Ezikovata


IMG_8633Духът е непокорен, спонтанен и непредсказуем. Особено, когато е на осемнадесет години. Няколко метра тюл, няколко декорации, две-три дузини балони, ясно небе и весело настроение. Примерна рецепта за забъркване на дух. Или spirit. Концерт – импровизация, на който е важно удоволствие – за изпълнителите и публика. Няма дълго мислен сценарий. Думичките се редят на момента или между две песни. Няма предварителна плей-листа. Някой от изпълненията се уговарят зад сцената. С наближаването на финала упражнението става особено популярно. За репетиции никой не е и помислял. Дори водещите са далеч от лъскавия имидж, така познат от фестивалите. Облечени са в набързо натъкмени тениски, на които пише простичко “spirit”.  Да, това е духът на Езиковата. Умението да си организираш купон по всяко време. Защото си имаш всичко. Музикантите, ангелските гласове, любовта към музиката и приятелите. Най-вече приятелите. Някои от тях ще си дойдат точно за спирита. Дори ще се качат на сцената за да свирят или пеят. За да изживеят пак завладяващата атмосфера. Децата порастват, тръгват си, поемат по различен път, но тръпката остава.

IMG_8452

IMG_8463

 

 

 

 

 

В разгара на концерта получих дълго съобщение. От едно момиче, което си спомняше как е възникнал спирита. Разказваше, че емоцията на феста не ги напускала и единодушно решили да направят още един концерт. На открито и тъмно, със свещи и без напрежение. Лежерно и за удоволствие. Радваше се, че тюла, който набързо измислила за декор продължава да бъде ключова идея на декорацията. Пишеше с вълнение и съжаляваше, че не е на купона. И обещаваше да си дойде задължително догодина. Благодарих и, че сподели легендата как е започнала най-новата традиция на гимназията и обещах да я разказвам не следващите випуски, които ще възпроизвеждат събитието така както са го видели от по-големите. Това също е духа на гимназията. Да пазиш започнатото от преживелите приказката от хълма и да сложиш отпечатък от себе си. Като следите от червило, останали след страстна целувка.

IMG_8469

IMG_8480

 

 

 

 

 

Споменах пред бивши езиковци, че събитие, което се случва след като са си тръгнали неговите кръщелници става традиция. Да Христи, Светльо и Ники  бяха тук и стъпиха отново на сцената, но за да изпитат насладата от музикалната вечер на техните наследници. Този път спирита се случи без харизмата на Боби, без енергията на Йокси. Щафетата бе пренесена от Исак, Пенчо, Ванеса, Лъчо… Това е духът, той увлича и попива във всеки следващ випуск.

IMG_8524

IMG_8529

 

 

 

 

 

Спиритът има и друг контекст, който едва ли е бил сред аргументите, на своите вдъхновители. Дали и друг се е замислял, че самото място е духовна синергия. Откритата сцена на Езиковата има своя естествен, но зашеметяващ декор. Там отсреща, само на едно вдишване разстояние са векове история. Зад гърба на изпълнителите е достолепната ловешка крепост, а очите на публиката срещат незаспиващите легенди на „Вароша“. На много от снимките, които направих, се е запечатала старата църква, съхранила духа на Възраждането. Два хълма, които си разказват история и между тях едно събитие, наречено Spirit. Едва ли има по-подходящо название за нещо, което се случва пред погледа на вековете.

IMG_8542

IMG_8554

 

 

 

 

 

Иначе третият спирит си беше купон. Повече от два часа и половина забавление с изпълненията на Яна, Деси, Христина, Вяра, Ралица. Последните сценични изяви на Аня, която със сигурност ще се връща. Като Нели преди година, като Бонзи, Христи, Ники и Митко Чернев онази вечер. Това е духът на Езиковата. Той събира без разлика в годините, защото всички преживели тинейджърството на хълма изпитват една и съща тръпка, когато стъпят на върха на Дикисана.

IMG_8571

IMG_8614

 

 

 

 

 

В деня след концерта срещнах мой познат, който отдалече ме поздрави с поклон. Попитах за какво. За великолепните деца, умни и талантливи. Беше гледал снимките във ФБ. Да духът на Езиковата мирише и от снимките. Smells like teen spirit.

Реклами

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Езиковата. Запазване в отметки на връзката.