Измамата расте заедно с децата


maturata-213895-810x0Национално външно оценяване или както е по-популярно малка матура. Получавам „наряд“ за едно от най-добрите ловешки училища – Природо-математическа гимназия. Седмокласната паралелка е само една т.е. на изпит по български език и литература са призовани едва 26 деца. За да ги охраняват строго са мобилизирани 9 квестори! Като прибавим техническите лица, консултант, ръководството на училището бройката набъбва на поне 17 ангажирани души. Излиза, че за да бъде проведен изпита на тези 26 прекрасни деца са нужни почти толкова педагогически специалисти. Става ми смешно като си помисля, че в едно средищно училище, където на изпит ще се явят 3-4 деца ще са нужни два пъти повече педагози. Този огромен разход на хора е една от мерките за да се гарантира честно провеждане на изпита. Ако пресметнем броя на хората , ангажирани в цялата страна, ще стигнем до смущаващи изводи. Например, че ангажираните с обучението на децата и тези, които ще оценяват знанията са в пъти по-малко от армията, призвана да „охранява“ изпитите. Очевидно имаме проблем и той пораства заедно с децата. Защото на зрелостния изпит мерките за сигурност стават още по-яки. Камери във всяка стая и коридор, онлайн наблюдение в стил Биг брадър, мобилни групи за бързо реагиране…

В Природо-математическата гимназия изпитът премина толкова спокойно, че ако човек не е част от мобилизираната група няма и да разбере, че две дузини дечица полагат жизненоважен за бъдещето им изпит. По време на инструктажа директорът помоли да направим така, че да осигурим спокойствие на децата за да могат да се изявят максимално добре. Спокойствие лъхаше от думите и действията на целия ръководен екип. Пунктуално бяха спазени всички изисквания, дори телефона на всеки от квесторите беше запечатан в индивидуален плик и прибран в касата на училището. При подобни обстоятелства изпитът няма как да не премине в безупречен ред. Мотивирани, подготвени деца. Още от първата минута всяко застава срещу изпитните материали, въоръжено единствено със своите знания. Впечатляваща самодисциплина по време на целия изпит.  „Отделение“ от мобилизирани квестори само присъства, сякаш за да удостовери, че всеки от последващите резултати ще бъде честен и справедлив според показаните знания. В подобни училища квесторите не са охрана, а наблюдатели, хора, които просто регистрират, че всичко се провежда според правилата. Бил съм квестор на малките матури в поне още четири ловешки училища и никъде не съм бил свидетел на опити за преписване или измама. Смея да обобщавам, че това не се случва в нито едно от добрите български училища. Затова смятам, че мерките за сигурност на националното външно оценяване след 7-ми клас са малко истеризирани.

Настина е странно как невинните душици на седмокласниците се покваряват на прага на зрелостта. Защото бруталните опити за преписване, наглата измама и стремежът да се излъже системата са като пандемичен бум по време на големите матури. И ако армията квестори изглежда някак смешно на малкия изпит, тя е почти неспособна да се пребори с тарикатите, технологиите и услужливите ятаци по време на зрелостното препитване. Нито камерите, нито събраните телефони са в състояние да спрат покушението срещу честността на изпита. Чух, че вчера на места събирали и часовници, новите технологични оръжия за преписване. След година може би ще трябва да събираме и очилата, защото технологиите за мошеници вече текат и по това иначе безобидно приспособление.

Толкова усилия, ресурси и средства за да попречим на измамниците със зрелостни претенции. И пак не успяваме. Пет години по-рано същите усилия, ресурси и средства, макар да са осигурени, изглеждат прекомерни. Едни и същи деца преминават през двата изпита за пет години. Но се държат по различен начин и демонстрират различна ценностна представа за честността. Струва ми се, че причината не е само в технологиите, а решението не е в квесторите, камерите и конспиративните мерки.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на образование. Запазване в отметки на връзката.