Цветомир Матев и културните трусове в сивия делник на Ловеч


кино-300x185„София филм фест“ гостува в Ловеч преди по-малко от седмица. Събитието е като шумен фойерверк в провинциалната тишина на смаляващия се град. Седем големи филмови заглавия на голям екран, които несъмнено лекуват усещането за културна периферия. Събитието беше тук и вярвам е проследено с удоволствие от всички, пристрастени към естетски киновкус.  Зад осъществяването на значимата културна проява стои едно все по-популярно напоследък име – Цветомир Матев. Човекът, на който дължим възстановяването на кинопрожекциите в Ловеч след петнадесетгодишно прекъсване.  Всъщност седмицата с филмите на „София филм фест“ бе поднесена на ловчанци именно като подарък по повод първата годишнина на кино „Космос“.

Често споделям с приятели, че разликата се случва там, където има визионери. Хора, способни да гледат в перспектива, да мислят различно, да бъдат смели в действията и търпеливи в очакванията. Създаването на кино в Ловеч е рискован проект. Тук, независимо от мащаба на културното събитие,  залите рядко се пълнят, а цените винаги изглеждат високи. Десетилетия наред тук културата е субсидирана от предприятията, а в съвременните дигитални времена всичко се оказа достъпно без заплащане. Въпреки всичко кино „Космос“ се появи в Ловеч. С изключителната заслуга именно на Цветомир Матев. Преди година, на откриването на киното, той каза, че това е бизнес начинание, но и социален проект. Ще добавя и сантимент към родния град, защото сред тримата, вложили средства в създаването на киното само Цецо е от Ловеч. Киното се оказа наистина социален проект през първата си година. Сериозни разходи, трудно съществуване. Въпреки това все още прожектира и поддържа стандартите на всяко модерно кино – комфорт, добро обслужване, топ заглавия, чудесна реклама. Киното възникна и съществува като истинско културно явление, което за съжаление ние, хората от местната общност, недооценяваме. Но предимството на визионерите е в търпението и в умението да виждат отвъд хоризонта.

През последната година Цецо Матев се ангажира и в други културни проекти. Не мога да пропусна неговата значима роля за възстановяването на „Ловеч рок фест“. Винаги съм повтарял, че инициативата беше моя, но съвсем други хора имат заслуга, че традицията беше възстановена и има продължение. През отминалата есен, в най-критичния момент, Цецо Матев буквално спаси събитието, осигурявайки качествена озвучителна техника. През тази година неговата роля е ключова. Той е основен организатор и готви атрактивен музикален фестивал, фокусиран в по-младата аудитория.

Усилията на Цветомир Матев са сред най-силните доказателства, че бъдещето на Ловеч е в завръщането на успешните млади хора. Завръщане не непременно физическо, завръщане с инициатива, инвестиция, време, идеи, сътрудничество… Цецо успя и продължава да предизвиква културни трусове в сивия делник на Ловеч. Няма да е пресилено ако кажем, че инициативите на Цветомир Матев слагат Ловеч на културната карта на България. Правят го забележим и малко повече уважаван.  Младостта, стига да е умна и инициативна, несъмнено носи промяна.

Отдавна се каня да напиша няколко реда за Цецо и неговите усилия да възражда Ловеч. Значимостта на културната седмица с филмите от „София филм фест“ ми се стори добър повод да разкажа на тези, които не знаят за скромната, но резултатна работа на Цветомир Матев в нашия град. Често си мисля, че дължим повече на хората, които неуморно се трудят за доброто на Лобщността. Най-малкото уважение за всичко, което се опитват да направят за своята общност. И подкрепа, защото те, младите с визионерско мислене, могат да променят Ловеч.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч, култура. Запазване в отметки на връзката.