Общинският съвет vs. държавата в подкрепа на ловешката болница


болницаМиналият понеделник се проведе общо събрание на МБАЛ „ Проф. д-р Парашкев Стоянов“. Насрочено от държавата сравнително мълчаливо и изненадващо за всички акционери. Сред точките от дневния ред бяха предвидени одобряване на  План за подобряване финансовото състояние на МБАЛ „Проф. д-р Парашкев Стоянов“ и смяна в борда на директорите. Точно тези точки скандализираха Общинския съвет в Ловеч. Първо защото от години се чака смислен оздравителен план, който да изправи на крака задлъжнялата болница, да спре текучеството на лекари и растящото недоверие на пациентите. Вместо това мениджмънтът предлага  план от пет странички с 29 мерки, в които въобще не става дума за оздравяване. Още по-неадекватно изглежда предложението за промяна в борда на директорите като се предлага освобождаване на лекар от Ловеч (д-р Върбанов) с фармацевт от София. Всичко това гарнирано с дразнещото трудната комуникация между  държавата и ръководството на болницата от една страна и Ловешка община. Да припомня, че нашата община е най-големият акционер след държавата, но въпреки това получава трудно информация за делата на ръководството. При тези обстоятелства в общинския съвет се натрупа доста недоверие и негативно отношение към главния акционер и управляващия орган на болницата. Смея да кажа, че за пръв път на последното заседание от края на март общинският съвет зае решителна позиция срещу умишленото съсипване  на здравното заведение. С пълно единодушие съветът упълномощи кмета на общината да гласува отрицателно по почти всички точки от дневния ред на общото събрание. Нещо повече предложението на господин Минчо Казанджиев за масирано присъствие на съветниците на събранието бе посрещнато с готовност.

Проведеното н понеделник събрание бе нагледен пример за наглия начин, по който държавата нехае за българските болници и  доказателство, че общите усилия водят благоприятни резултати за общността. За чест на общинския съвет 16 съветници се отзоваха на призива и заеха места сред гостите на събранието. Самата процедура бе превърната от представителите на държавата в лошо режисиран театър. Присъствието на толкова съветници, медицински персонал и медии се оказа смущаващо и неприемливо за представителите на държавата Влахова и Беров, както и за члена на борда Шчербаков. Тримата направиха опит да изгонят всички външни лица и да проведат събранието на тъмно. Съпротивата на местните съветници бе непреодолима, което накара госпожа Влахова да прибегне към процедурни хватки. Накара всички да се запишат в списък и си науми, че разрешение за присъствие ще бъде гласувано индивидуално за всеки от списъка. Тази глупост набързо се провали, след като госпожа Влахова си позволи да разпитва съветниците за партийната им принадлежност. Стана ясно, че съветниците и медицинските лица няма да напуснат и госпожа Влахова направи последен опит да спусне завеса около събранието като настоя журналистите да излязат от залата. След решителна защита от съветниците медиите също бяха оставени. Целият този цирк отне повече от час, а след като обходните маневри се провалиха събранието приключи за има-няма петнадесет минути. Повече от изненадващо за всички присъстващи. Оказа се, че държавата се отказва от подкрепа на точките, които беше предложила, включително плана за подобряване на финансовото състояние и промените в борда на болницата. Не стана ясно дали представителят на държавата имаше пълномощно за отрицателно гласуване или промени позицията си по време на нервния диалог. Факт е, че присъствието на съветници, медицински лица, граждани и медии не позволи на държавата (която разполага с квалифицирано мнозинство от гласовете) да продължава да прави своеволия и да съсипва ловешката болница. Съвсем не искам да кажа, че с позицията ловешкият общински съвет е решил проблемите на болницата. Нищо подобно, просто предотврати натрупването на още проблеми към съществуващата камара. Нито пък твърдя, че натискът, оказан от съветниците трябва да се счита като доверие към сегашния борд. Ясно е, че той не се справя и това няколко пъти беше казвано от съветници и медицински лица в хода на дискусията. Затварянето на две отделения, напускането на лекари, отлива на пациенти са тъжни референции. Някаква смяна сред управляващия екип е наложителна, но е редно да я направи новия министър. Крайно време е болницата да бъде поета от истински мениджър, решителен за да започне оздравяване и да преразгледа и прекрати неизгодните договори, с което се точи медицинското заведение. Включително публично да оповести имената на персонално отговорните за затъването, сред които както се говори има и бивш депутат.

Общото събрание на болницата произведе и новина, която надявам се има бъдещ потенциал.  Близо половината от състава на общинския съвет, от различни партии и цветове, застана зад обща кауза и защити публичен интерес. А както констатираха мнозина след края на заседанието, когато сме заедно има резултати.

 

От общинските съветници на общото събрание на МБАЛ присъстваха Милко Недялков (избран за депутат), Минчо Казанджиев, д-р  Лидия Несторова, Валя Янкова, Соня Караянева, Страцимир Петков, Станимир Стоянов, Цоло Гачев, Пламен Петров, Доротея Цанкова от БСП, Румяна Маринова, Димитър Димитров, Даниела Димова – Събева, Йовка Тодорова, Петко Петков от ГЕРБ, д-р Георги Митев и Иво Райнов от РБ.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч, Регионално развитие. Запазване в отметки на връзката.