Очарователната ловешка пролет


mostlovech1Пролет е! От днес всичко изглежда различно. Празният градски площад ми се стори по-многолюден, пътят към старата Езикова, който толкова отдавна не бях изминавал пеша, ми се стори по кратък, изоставеният строеж по троянската спирка май ми се усмихва, препълненият уличен контейнер ми се струва арт инсталация, дупките в асфалта сякаш са отслабнали наполовина… Ден като ден с познатите двадесет и четири часа или поредните  1440 минути от краткия живот, но пък ги чувствам пълни до пръсване с надежда и очакване.

Всяка пролет е красива, но ловешката е повече. Всъщност ако си от Ловеч, няма как да не обичаш пролетта. Ако пък си и от Езиковата, няма как да не мечтаеш за нея. Край Осъм този сезон те грабна  с празници и веселие, под хълма на Дикисана те връхлита със спомени, чакани срещи и сълзливи раздели. Единадесет месеца в годината живота в Ловеч е муден, протяжен и отегчителен. Но в някакви си пет-шест седмици изсипва изобилие зрителни наслади и душевни удоволствия. Пролетта под Стратеш идва със знаменитата Цветница, в която линеещият град набъбва до тройни размери. Цветница е като клетва за завръщане, която никой не е полагал, но свято спазва. Три дни, в които всички ще си дойдат за да бъдат част от шарената феерия по улици и площади. Пенлива бира, подлютена скара и мили спомени. Като у дома. Неповторимият мирис на люляк, ухаещ само по един възможен начин – като в детството, като в Ловеч.

С Цветница ще дойде и подранилия празник на Езиковата. Тази година той ще бъде в навечерието на ловешкия цветен фестивал. А празникът на Езиковата е като култ, който събира отдавна пораснали езиковци от различни випуски. За да се срещнат с приятели и да видят поредния театрален спектакъл на завършващия випуск. Хълмът и Ловеч винаги оживяват за езиковския празник, а съвпадението с Цветница със сигурност ще превърне града в по-многолюден от всякога. Поради незнайни причини празникът няколко пъти смени своята дата през тази година. Така част от купона на завръщането ще има своето действие в предпоследния уикенд на април, когато са планирани повечето срещи на различните езиковски випуски. Така оживлението ще властва целия месец, а младостта и усмивките ще озаряват още вечери и нощи.

Между двете действия на Езиковската фиеста се пада Великден. Ще кажете, че празникът е навсякъде. Съвсем не е така. Тази година Рождеството ще се случи в Ловеч. Защото след години на спомоществователство и съграждане ще бъде осветен новия катедрален храм на Ловеч. За събитието се очакват високи гости, а традицията Великден да събира семействата ще има още един светъл повод. Струва си да усетите ловешкия Великден през тази година. Ще бъде сияен, топъл и ще пълни душите с благодат и християнска радост.

Емоцията на ловешката пролет не приключва с април. В началото на май е празникът на града, съпътстват от културната феерия на Ловешките люлякови вечери. Напоследък празникът на Ловеч дарява жадните за култура ловчалии с наслада в големи дози. Няколко дни докосване до всички жанрове на изкуството и среща с едни от най-големите имена на българската сцена.

А някъде в средата на майския месец ще дойдат и сълзите. Те са само езиковски, но който плаче за края на езиковското приключение, плаче и за Ловеч. Дните на раздялата, когато поредния випуск си тръгва и всеки отнася частица от една приказна история, която с годините ще превърне в легенда. Какъв по-хубав сезон за да си тръгнеш от пролетта. И да запомниш хълма красив, ухаещ и топъл като спомените от преживяното в гимназията.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.