Д-р Георги Митев – един от нас, който ще работи за всички нас


17015863_1350896354933465_1524444647358621614_oОт миналата седмица спорадично виждам лика на Жоро Митев на един плакат. Анонимка, която го нарежда в мръсната дузина. Много се смях. Само болен мозък би нарекъл Георги Митев „грабител на Ловеч“. Защото хора, ангажирани с политика десетилетия без да осигурят лична облага са по-малко от пръстите на едната ми ръка. Е, Жоро Митев е един от тях. В политиката от 1990-та година, няколко пъти общински и областен председател на СДС , три мандата общински съветник, но и до днес зъболекар на частна практика. В биографията му е записан кратък мандат на управител на стоматологията и едно председателство на комисията но здравеопазване в Общински съвет. Твърде малко за политическото му дълголетие, но предостатъчно за човек, чиято обществена дейност никога не е следвала личния интерес.

Георги Митев се нагърби за пореден път да води политическа листа – на Реформаторския блок. Както подобава на най-достойните и разпознаваеми личности. Заради демокрацията и Ловеч. Защото както Жоро често казва само истински демократи могат да се противопоставят на вълната популисти, псевдопатриоти и комунистически наследници. И в тази кампания автентичните политици с ловешки корени са обидно малко. Нагледали сме се на кандидати, спуснати от партийни централи. Напарили сме се от техния непукизъм, когато станат депутати. И в тази кампания не липсват анонимни лица, оглавили партийни листи. Или дискредитирани политически наемници, осъществили пореден партиен трансфер и скрити зад плакатните ликове на национални популисти. Е, ние в Реформаторския блок не се срамуваме да покажем лика на водача си. Защото е популярен и честен. Истински ловчалия – по рождение и съвест.

За Жоро Ловеч  и хората са лична кауза. Доказвал го е толкова много пъти.  Неотдавна бе морален двигател на кампанията за опазване на стоматологията и препитанието на десетки зъболекари и зъботехници. Бе сред най-дейните противници на посегателствата върху Младежкия дом и Покрития мост.  Негова кауза е на ловешката болница, за чието спасяване лобира и помага от доста време. Напоследък превърна в кауза и спортните имоти, за чието връщане на общината настоява с редица предложения за решения на Общински съвет. И понеже болницата и стадиона са пленени от сиви интереси се превърна и в знаменосец на обществената съпротива срещу икономическите рекетьори и зависимостите на властта от тях.

Изборът е умение и култура. Когато не ни достигат избираме по картинка или по разказ. Лицата от телевизора или героите на медийния PR. Хора, които не познаваме и няма да направят нищо за нас. Защото тяхна кауза е интересът, не Ловеч. Забравяме, че макар изборите да са национални, ние избираме застъпници за нашата област и града, в който живеем. А най-добрите застъпници не са лустросаните ликове от плаката или телевизора, а нашите съграждани. Тези, с които от години живеем заедно и ще продължаваме да живеем още дълги години. Те познават проблемите, те имат основание да се стараят, те са длъжни да стоят зад обещанията си. Точно на такива хора би се доверила общност, която избира с умение и култура. От тази „порода“ в тазгодишните кандидат парламентарни листи предложенията не са много. Безспорно Георги Митев е един от тях. Почтен, достоен, влюбен в Ловеч, отдаден на демокрацията. Човек, за който политиката не е възможност за облагодетелстване и кариера, а  средство да променяш живота в полза на хората. Затова е моят съзнателен избор след десет дни. Един от нас, който ще работи за нас. За разлика от лицата, лустросани на плакатите или в телевизора.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч, политика. Запазване в отметки на връзката.