Това ли е народът, който спаси евреите и арменците?


Image_6104240_126Един католически свещеник се опита да подслони сирийски бежанци. Не икономически мигранти, а хора бягащи от война. Какво по-богоугодно от това един християнски свещеник да даде подкрепа за бедстващи хора! Така учи Бог, но само тези, които го чуват.

Заради постъпката си Паоло Кортези стана мишена на заплахи от хора, които се смятат за патриоти. Застанали под знамето на чужда държава, не на християнския кръст.

Поводът за агресия е желанието сирийското семейството да се включи в честването на националния празник на България. Силен знак от хора, които почитат историята на страната, която ги приема. Но ние не сме готови да приемем, че други могат да уважават нашата история. Истинските причини са много по-дълбоки. Вън бежанците от Белене. Звучи патриотично. Нищо, че не прави разлика между между икономически мигрант и бежанец. Получил одобрение и статут от българската държава.

Всички бежанци са гадни. Очевидно гадни са и тези, които им помагат. Като италианския свещеник Паоло Кортези. Сирийското семейство си тръгва, отива си италианският свещеник. Патриотизъм в Белене победи. Не само чуждоземците, но и църквата. Католическата църква, която е много влиятелната в Белене. Богосложенията спират, помощите секват.

Преди някой да махне пренебрежително с ръка на факта, че си отива един католически свещеник е хубаво да научи какво прави тази църква в селища като Белене. В Ловешката езикова гимназия са учили десетки деца от католическия район на плевенско и великотърновско. Преподавал съм на много от тях, бил съм класен на няколко деца от Белене и Ореш. Споделял съм с колеги, че това са децата, възпитани в най-стабилни ценности. Уважителни, трудолюбиви и вярващи. Самите те са ми разказвали за грижите полагани от католическата църква за тяхното възпитание и подпомагане, за помощтта към всеки нуждаещ се. Само за шест години след  пристигането си Паоло Кортези открива център за работа с деца с увреждания, фурна и пицария. Открива работни места, осигурява постоянно помощи за местната католическа общност. Помага на бедни, нуждаещи се, болни. Като истински Божи пратеник. Като такъв дава закрилата си и на сирийците, бягащи от войната. За да се сблъска с местната власт, която със сигурност е направила за общността значително по-малко от католическата църква.

Точно към властта, държавна и Божия, се обърна в последните си постове италианският свещеник. Потърси позиция от президента, поиска подкрепа от Светия синод. До момента мълчат. Един италиански свещеник ни напомни за хуманизма и героизма на митрополит Кирил и екзарх Стефан, спасили евреите през 1943-та година. Други напомниха за българската държава, дала убежище на арменците, подложени на турски геноцид в началото на миналия век. Едните са християни, другите не, но почитат България като истинска родина и българите като спасители.

Не знам какво означа мълчанието на властите. Кесаровата е дала бежански статут на сирийците, Божията е призвана да се грижи за всеки страдащ. Нима започнахме да делим и нуждаещите се. Приемаме руснаци, украинци, кубинци, но отритваме сирийци. Съжителстваме спокойно с китайци и виетнамци, хора от различна нам култура, но не приемаме прогонените, ако са от Сирия.

Политиката, тя обърка мислите и душите на хората. Тя определя поведението на институциите и за съжаление на християнската православна църква. И докато подменяме вярата в Божието слово с политически идеологеми бавно губим човешката си същност.

 

 

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество. Запазване в отметки на връзката.