Достойнство, изоставено в пясъка на безразличието


traces-in-sandСякаш бягам в пясъка сам! Тези думи ехтят в мислите ми вече два дена. Думи на добър приятел, за който животът е битка за почтеност, справедливост, достойнство, честност. Сам в пясъка. Хубав евфемизъм, който въобще не прикрива усещането на един човек, че е изоставен.

Какво може да замъгли съвестта дотолкова, че да изоставиш другиго сам в пясъка? Страх. Не той е оправдание, зад който обичайно се крият лицемери. Страстите, които отравят душата са далеч по-жалки. Който цял живот пълзи няма да полети. Който е научен да целува ръка няма да свие своята в юмрук. Който ходи с протрити колене винаги ще гледа умолително нагоре. Сервилността към фалшиви кумири убива духа, но за слабите е начин на оцеляване. Конформизмът към овластения обезличава, но никога не оставя интересите гладни.

Казал храстът на дървото, тук до мен и ти се наведи. В бурята оцеляват тези, които умеят да се снишават. Правите и гордите страдат. Не е страшно, че не всеки може да бъде характер, още по-малко герой. Тъжното е, че всеки може да стане предател. Защото да си замълчиш, когато чуваш наглия кикот на лъжата е предателство. Каквото е и когато си затваряш очите за да не гледаш, че тъпчат истината. Безчестието шета сред морето от неми и слепи хора.

Онзи, моят приятел вдигна знамето и тръгна през пясъка, защото вярваше, че ще го последват недоволните, които толкова често споделяха с него огорчението си. Пропусна, че тези, които шептят на ушенце скрити зад ъгъла, се пазят от светлината. Такива хора не тръгват боси през пясъка. Само се питам колко от тях се сещат, че не са просто подстрекатели, а екзекутори на истината, честността, справедливостта, възмездието? Хората избягнат да се вглеждат в себе си ако ще видят предатели.

Сам в пясъка е тежко и обречено. В пясъка остават само единични стъпки, които започват да се лутат, докато се изгубят.  С тях изчезват от погледа ни истината, честта и достойнството. Сам в пясъка не се стига до никъде. За радост на покварените и срам на моралните. Същите, които остави пясъка да зарива осиротелите им надежди.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество. Запазване в отметки на връзката.