Какви послания записаха партиите в подреждането на листите от Ловешки район


imagesСлед месец отново ще избираме хора, които да ни представляват. Въпреки, че обръгнахме от разочарования, пак ще запалим искрица надежда. Ще очакваме някаква промяна и ползи за всеки пуснал бюлетина за депутатските листи. Имаме месец да се вглеждаме в лицата, да се вслушваме в думите, да си припомняме делата. Винаги ми се е искало да избираме умно, да не го правим емоционално от пристрастие или рационално от изгода. За съжаление все още сме далеч от политическата култура, която посяга към личностите вместо към имената на политическите парти или месианската харизма на техните лидери. Каквото и да си говорим модерното избирателно право отчасти прилича на архаичното крепостно право- можещ да избираш, но само в района където живееш. Тъй че се задоволяваш с качеството, което са ти предложили на местно ниво. Четох, че кандидатите за депутати в 11-ти Ловешки избирателен район били повече от 100. От тях шансове имат не повече от 8-9.  И тъй като за идеите на партиите вече нещо поназнайваме е добре да огледаме лицата, които ще трябва да ни убеждават в тези идеи.

Предварително искам да подчертая, че този анализ е лично блогърско мнение и по никакъв начин не ангажира участник в изборната надпревара, политическа партия или обществена организация. Един страничен поглед към предизборната суетня и партийните претенции.

Ако идеите са анонса на една политическа надпревара, то личностите и тяхното подреждане са ясни послания за намеренията и политическата философия на всяка партия. Какво ни казват със своите списъци главните претенденти за представителност в бъдещия парламент?

Не знам дали само на мен ми се струва, че БСП ни изпраща послание за катарзис. Една доста различна листа , натирила на последно място несменяемия депутат от последните няколко парламента Димитър Горов. Деветата позиция е ясна оценка за свършеното до момента, но и заявка, че партията желае да започне с различни хора и различно политическо поведение. Водачеството на Милко Недялков ще бъде премиера за дългогодишният активист, преминал през няколко мандата председателство на Ловешкия общински съвет и двугодишен мандат като областен управител. Доста назад е отстъпил и друг кандидат от областния център, настоящият директор на плевенския театър Васил Василев. Не може да се отрече и практичният усет за подреждане на кандидатите, поставил на втора и трета позиция представителите на Троян и Тетевен да се конкурират за едно може би избираемо място. Хрумка с принадена стойност е и четвъртото място на Адриан Джонев като се има предвид умението на неговия баща да събира огромен брой гласове в своя полза.

Мотото на ГЕРБ очевидно е „последователност“. Листата се оглавява от познатите имена на Николай Нанков и Иван Миховски. За различен период от време и двамата бяха депутати в предишния парламент, а Нанков натрупа и значителен стаж като заместник-министър. Доверието да водят листата трябва да се тълкува като положителна оценка за свършеното. Третият депутат от последния парламент Антон Долапчиев е заел познатата 9-та позиция очевидно в очакване на римейк на сензацията от 2014-та година. Сега, обаче, няма да може да разчита на Фортуна, която даде на ГЕРБ 11-ти номер в изборното състезание. Добро впечатление прави фактът, че листата на ГЕРБ е добавила качество и влияние в лицата на Виктор Стойчев (директор на офиса на НАП в Ловеч), Калин Василев (председател на Общински съвет Луковит) и Ирина Митев (доскорошен областен управител).

Слоганът на патриотите трябва да е „не ме слушай какво говоря, гледай какво върша“. Русофили, отчаяни родолюбци и умерени противници на НАТО и ЕС с водач, който не изповядва нищо от тази патриотарска философия. Макар, че знае ли човек. Петър Николов се оказа великолепен актьор за ролята на политически номад. Преди шест години водач на ловешката листа на „Синята коалиция“. Преди четири пионер на ДБГ и лидер на тяхната великотърновска листа. През тази година вече патриот, при това от квотата на „Атака“. Същата „Атака“, която уж ненавижда Бойко Борисов. Но пристава на последния парламентарен секретар и член на политическия кабинет на Бойко Борисов. Цялата патриотична формация застъпва проруски настроения, но се доверява на отявлен поддръжник на евроатлантизма. Патриотите развиват лява икономическа философия, но ще сътрудничат на политик с консервативна икономическа ориентация. Някой би възкликнал, че има нещо гнило в патриотичната  коалиция. Прагматизмът подсказва, че просто има сделка. Най-после Николов да стане депутат като бъде износен от сурогатна политическа майка.

КОЙ написа предизборното послание на ДПС? Подредбата на партийната листа отговаря повече от убедително. Един любимец от сараите и двама яки спонсори. Шампионът в тетевенско е известен предварително. Напоследък ДПС се превърна приют за депутатските амбиции на неуспели до момента кандидати. Затова ловешката листа изглежда като великолепно проектирана за да катапултира в парламента Милен Ганев, човек всеяден в своите политически и икономически щения.

Там където няма достатъчно турци ромите са повече от ценни. В спора за гласовете на този етнически сегмент този път ДПС се изправя срещу конкурент – нововъзникналият ДОСТ. Семейните разпри рядко завършват без тежки разлъки. Като изневярата на Захари Велев, подгласникът на Джейхан Ибрямов от предишните парламентарни избори. Тогава втори коз за ДПС, сега водач за конкурентите от ДОСТ. Заедно с него партийното знаме сменя и Ивайло Каменов, едно от влиятелните лица на ДПС във важния ловешки квартал „Гозница“. Ръкавицата е хвърлена, а дуелът неизбежен. Дали ще има победител или ще остави две ранени жертви?

Ако Марешки има послание, то вероятно е „мерак“. Местната листа изглежда твърде непозната за да вдъхновява. Но това е без значение защото посланията са делата на филантропа, дарил народа с евтини лекарства и евтин бензин. Там всеки глас ще бъде за патрона и неговия изкусителен популизъм.

Посланието на реформаторите определено е най-ловешката листа. Винаги, когато е трудно начело застава Георги Митев. Казват, че за него мотото „местен, свестен и известен“ е като ушито по мярка. Участието на „Глас народен“ прави от коалицията съчетание от утвърдени имена и млади политици. Различни възрасти, различни философии, различни житейски оценки. Политически експеримент с отворена развръзка.

Няма съмнение, че с местната личност на водача реформаторите вече отбелязаха точка в битката за оредяващия десен избирател. „Нова република“ залага също на популярно лице. Методи Андреев е доказан антикомунист, но дали този аргумент ще бъде достатъчен за да заличи факта, че няма ловешки корен и идва от омразните за новите републиканци герберски среди? „Да , България“ ще разчита на харизмата на новите бунтари и добре залепените етикети за борба с корупцията и мафията. Младата формация се осланя на националните послания и не възлага изключителни очаквания от своите кандидати в Ловешки район, непознати за избирателя лица.

Видимо всички политически партии тръгват от различни позиции и с индивидуална стратегия. В листите има всичко – почтеност и безпринципност, лоялност и политическа проституция, добро име и печално минало, чисти намерения и алчни сметки, отборен дух и с мъка събрани парчета. Едно е сигурно. Кандидатите и амбициите са далеч над реалностите.  Само петима ще завършат кампанията с успех и по мое виждане ще бъдат от поне четири политически сили. Въпросът е дали избирателят ще посегне към личностите, които да изстреля преференциално към парламента или ще продължи да следва политическите симпатии дори когато кандидатите са слаби, а политическата риторика неубедителна. Аз залагам на втората развръзка.

 

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на политика. Запазване в отметки на връзката.