Уморените мисионери униват, нали?


1dd26ca8fe2908c10d826ffd589a164eКолега ми каза, че иска да бъде готина. Като тези, които всички ученици обичат. Защото извиняват отсъствия безкритично, пишат само желани оценки и не изискват упорити усилия. Оказа се, че има убедителни аргументи. Не иска да бъде виновна. Затова, че има принципи, че уважава правилата и счита всички ученици за равни и отговорни пред тях. Затова, че има дързостта да заявява и отстоява морала на отговорен и достоен учител.

Познавам я като твърд характер и принципен човек. В комбинация с уменията на добър учител се превръща в ценен капитал за всяко училище и образованието изобщо. Личност, която умее да учи и възпитава. Преподавател, който вярвам оставя силен, траен и благодарен спомен в съзнанието и ценностите на своите ученици. Виждал съм я толкова твърда и непреклонна в месеците на учителската стачка преди десет години. Дръзка, смела и решителна, нейната енергия топлеше обърканите души на изнемощелите от стачката колеги. Един от хората, без които не бих се справил като председател на стачния комитет. Ето тази непоколебима жена днес ми изглеждаше крехка и чуплива, разколебана и отказана. Беше осъзнала самотата си в битката за правила, морал и справедливост. Не можеше да приеме лицемерието, което влагаме в писаните правила  и цинизма, с който ги подминаваме в ежедневните си постъпки. Изпитваше обида от санкционирането на отговорните за сметка на безхаберните. И срам от бездушието и конформизма.

Какъв е смисълът от амбициите на закона, изобилната грижа за ученическата личност, записана в многобройните наредби, заклинанията за приобщаващо образование и гражданско възпитание, за качествен образователен процес… От фанфарите за реформи и нова концепция за развитие на българското училище… Ако училището не умее да ползва енергията точно на качествените, способните да бъдат принципни и справедливи, честни към правилата и отговорни към възпитанието на учениците? Двигател на реформата могат да бъдат само смелите и почтените, а не конформистите и зависимите. Такива, които не изглеждат толкова готини в класната стая, но се помнят дълго и благодарно. Реформата е твърде малко администрация и много повече мисия. А мисионерите рядко биват готини.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на образование. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Уморените мисионери униват, нали?

  1. Харесах текста и идеите му. Само по един въпрос имам реплика: предпочитам да се говори за професионалисти вместо за мисионери. Предпочитам реформи, които да са много повече професионализъм и по-малко мисия. Защото мисията е нещо, което се базира повече на голям ентусиазъм, на емоции и вярвания, на всеотдайност, която е склонна да си затваря очите. А професионализмът се обляга преди всичко на знания и те определят начините за постигане на целите, по-обективен е, по-земен е. А и би привлякъл повече хора, защото е по-достъпен, по-постижим.

  2. ivo rainov каза:

    Аз мисля, че и професионалистът носи мисия. При това най-истинската.

Коментари са забранени.