Изглежда няма да ги стигнем румънците


%d0%bf%d1%80%d0%be%d1%82%d0%b5%d1%81%d1%82-%d0%b1%d1%83%d0%ba%d1%83%d1%80%d0%b5%d1%89-%d1%82%d0%b2Минималната заплата в Румъния възлиза на 620 лева (319 евро). Средната брутна заплата 1308 лева (670 евро). БВП е  по 7200 евро на човек от населението. През последните две години Румъния има най-големият ръст на БВП в ЕС от 5%.  В Румъния са осъдени и пратени в затвора стотици политици,. Министър-председател, министри, областни управители, кметове… Дали има връзка между бързо растящия стандарт и смазаната корупция? Вероятно има. Иначе как да обясним, че стотици хиляди румънци излязоха на улиците за да се противопоставят на опитите на настоящото правителство да декриминализира корупционни практики. Въпреки, че правителството се предаде хората остават по улиците вече с искане за оставка на премиера. Само защото си е помисли, че може да отмени санкции срещу корумпираните. Казват, че това са най-масовите протести в Румъния след 1989 година. И не са за по-добър живот, защото румънците вече го живеят. Протестират за справедливост и възмездие за политическата класа, която ги ограбва.

Българската средна заплата е с близо 1/3 по-ниска от румънската. Почти с толкова е по-ниска и средната. България е най-бедната в ЕС. Икономиката ни се ускорява доста по-бавно от румънската. В България осъдените политици се броят на пръстите на едната ръка. Макар да са обвинявани нито един министър-председател, министър, областен управител или кмет не е в затвора. Дали има връзка между ненаказаната корупция и изоставането на България от Румъния. Със сигурност. В България политиците крадат безобразно от ресурса, който би направил хората по-богати. В България никой не протестира срещу престъпните политици. Доказани мутри редят далавери в парламента. Министерства провеждат скандални обществени поръчки. Кметове организират грабежи на европейски пари. Прокуратурата играе с престъпниците, а истински capo е главният прокурор. Държавата е пленена от мафиоти, олигарси и политически кръгове. Корупцията е чудовищна. Справедливост няма, а възмездието не е застигнало нито един от крадците. Въпреки това на улицата няма никой. Българите не протестират. Българите се примиряват. Политическите партии се надпреварват с предизборни лъжи и обещават неизпълними облаги. Корупцията, възмездието и справедливостта не са сред приоритетите. Но тава не впечатлява никого. Българите са вкъщи на топло, захласнати по поредната доза наивна надежда от лицемерните обещания.

Тези дни границата на Европа преминава по Дунав. Отвъд са гражданите, които бранят своята държава. Отсам  е клептокрацията, която е заграбила държавата. Изглежда никога няма да ги стигнем румънците.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на политика, Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.