Малко факти преди да си заровим главите в снега


untitled-1Както е известно предстои поредното извънредно заседание на ловешкия общински съвет. Темата е зимното снегопочистване и макар поканата да съдържа само доклад на управителя на фирма „Еко“ ЕАД, ключовата точка ще бъде предложението на вносителите за съставяне на временна комисия, която да извърши цялостна проверка за дейностите по снегопочистване за месец януари 2017 година. Почистването на снега се финансира с такса, събирана от гражданите. Общността има право да знае как се изразходват парите и. Затова подкрепям съставянето на комисия и публичното обявяване на нейните заключения. Нещо повече: хората трябва да бъдат осведомени как са оползотворявани събраните такси не само през януари, а през последните години. В края на краищата зимите са различни, някой снежни, други топли. Истината е в сравненията за свършената работа и нейната заплатена цена. И понеже смятам, че за целта не са нужни комисии, ще изискам в качеството си на съветник цялата документация, с която е отчитана, изчислявана, контролирана и заплащана свършената работа по почистване на снега от 2010 година до края на 2016-та година. Кратък период със сходна себестойност на работата и различен мениджмънт в общинската фирма „Еко“ ЕАД. И тъй като считам прозрачността за най-важно задължение на общинския съвет, ще публикувам онлайн цялата информация за да бъде достъпна за всеки гражданин. Най-сигурният начин да оставим хората сами да правят изводи без да им натрапваме партийни тези.

За да бъде по-добре подготвена аудиторията при прочита и съпоставянето на документите мисля, че се нуждае от малко фактология за онова, което не можем да контролираме – природата. И така почистването на света зависи преди всичко от хрумките на времето. Един път ни поставя пред тежко организационно изпитание като ни засипва с обилен сняг. Друг път сковава въздух и камък в студ и пробва техническата ни готовност. Има случаи, когато усмихнатото време се превръща в най-добрият оператор по почистване на снега като го стопява за ден или два. Понякога ни стоварва студове със седмици  и запечатва с лед всичко, което ни заобикаля. А капризите на времето несъмнено имат пряко отношение към редица параметри на снегопочистването. Затова реших за уместно да проучим и прочетем метеофактите, които пазят спомена за отминали зими. В публичните статии и мнения винаги се позовавам на официални и неоспорими факти, защото ненавиждам говоренето наизуст и евтините манипулации. А когато става дума за метеорологична статистика източникът се нарича stringmeteo. Сайтът ползва официалните данни на НИХМ и следователно трудно бихме могли да намерим основания за недоверие. Та както обещах серията от статии за снегопочистването започвам с кратичка статистика.

untitled-1

Данните са след 2000-та година защото сайтът разполага с най-пълната статистика само за последните 17 години. Може би с изненада ще открием, че отминалият януари е най-студеният месец за целия период. Средната месечна температура е -4,4⁰С като само в четири дни средната температура е положителна, а в други 20 е по-ниска от средната месечна. Тези ниски температури логично са причинили задържане на снежната покривка през всеки от 31 дни на януари. Нещо, което видно от таблицата не се е случвало от 2000-та година. Средната снежна покривка е била 21 сантиметра и е съпоставима отново само с 2000-та година. Средната дебелината на снега е била със 8-10 пъти по-голяма в сравнение с последните 5-6 години. Някой ще каже, че това е най-студения и суров януари след началото на хилядолетието. Ще се въздържа от мнение, вече споменах, че мразя да говоря наизуст и евтино да манипулирам. Затова представям статистиката и фактите, такива каквито са. Всеки може да чете и прави изводи.

И най-важното. Препоръчвам добре да огледаме и запомним тази табличка. Защото тя ще ни бъде безценен консултант, когато започнем да сравняваме свършената работа и похарчени пари за снегопочистване през последните години. Вече обещах да изискам и презентирам съответните документи.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Регионално развитие. Запазване в отметки на връзката.