Зад Ловеч няма сговор!


Lovech%20098Преди дни четох мисли на Жоро Терзийски. Тъжни думи за съдбата на Ловеч. За егоизма който ни пречи да виждаме каузи, за политическата алчност, която ни възпира да бъдем партньори, за страхът, който ни кара да прогонваме способните, за разрушителната страст да съсипваме вместо да съграждаме. Хора, обсебени от своя ракурс, личния финансов интерес или опорните точки на своята партия. Такива хора не правят сговор, не плетат надежда, не проектират бъдеще. Съгласен съм с господин Терзийски. Тук не е умеем да правим сговор и да пишем Ловеч върху каузи. Тук сме се разделили на няколко групички и приличаме на озлобени съседи. Хубавото в двора на другия премълчаваме, но търсим дребния повод за да обвиняваме и заклеймяваме. Кому би било приятно да живее сред такива „киселяци“, заети да обсъждат ожълтените си гащи? Тук не търпим способните. Те застрашават посредствеността, която изсмуква енергията на развитието за да поддържа собственото удобно статукво. Който може да лети няма да пълзи. Затова отлитат. Тук дори тухлите носят партийни цветове и миришат на лична изгода. Затова толкова лесно разграждаме тухла след тухла, нали са от чуждите. Нови редим само ако ще ограждат нашето, моето, ако миришат на последваща лична печалба. Прав е Жоро, че не умеем да отглеждаме лобита. За близо три десетилетия сме прогонили толкова талант, пръснали толкова енергия, прахосали толкова творчество. Този талант е успял другаде и твори за други общности. Но на нас не ни дреме. Ние сме си самодостатъчни, улисани в дребното и уморително заяждане. Точно тези прокудените могат да ни бъдат лоби, могат да бъдат и двигател за замрялата ни икономика, доза стимулант за културно и социално възраждане. Те са точно от профила на младите и успелите. В много случаи по истински местни патриоти от онези нашенци, които се бият в гърдите и викат „ловчалия, ловчалия“. Тези хора могат да бъдат много повече от лоби, те могат да бъдат огромна човешка инвестиция за местно развитие. Мисля си дори, че това дето никой не ги знае и търси е малък и поправим проблем. По-трудно е да отговорим на техните условия за да помогнат на Ловеч.

Можем ли да им гарантираме социална справедливост? Потънали сме в корупция и беззаконие, но няма наказани! Едни богатеят, дерибействат, потискат, други страдат и оцеляват. Превръзката на Темида е толкова стегната, че чак е ослепяла. Ситият сит, а е**ният е**н.

Можем ли да им осигурим уважение към способните? Тук предпочитат шуретата, партийните другари, чаршафните приятелки или платежоспособните. А войнстващата посредственост е готова да смачка всеки, който си позволи да хвърли камък в блатото на статуквото. Мога да попълня няколко странички с имена на хора, които избягаха за да избегнат задушаващата прегръдка на посредствеността

Можем ли да им обещаем, че сме се излекували от своите зависимости? Зависимостите на властта от икономически влиятелни субекти, които от десетилетия определят правилата, разпределят зони на местно бизнес влияние, пълзят под кожата на тукашните управници. Защото ако ще очакваме кадърните да се грижат за интересите на Ловеч, трябва да ги убедим, че властта не се грижи за приближен бизнес.

Няма съмнение, че нагоре ще тръгнем когато осъзнаем нуждата от сговор и се научим да зидаме повече тухли отколкото чупим и хвърляме на боклука. Затова са нужни морал, интелект, смелост, истински местен патриотизъм и честност. Не е задължително да са в тази последователност,но непременно трябва да са налични в душите ни всичките. Засега все още имаме доста дефицити.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.

One Response to Зад Ловеч няма сговор!

  1. Жалко за Ловеч, още по-жалко е че е подобно положението в много голяма част от милата татковина.

Коментари са забранени.