С дума не се дупчи корупцията


83f288f58aac4f2328a7c41ea7001876_bigДнес пак чета за хвърлена ръкавица в лицето на корупцията. Трудно ми е да се вдъхновя. Не защото не вярвам, че има честни хора, които искат да се преборят. Вярвам, че има смелчаци готови да хвърлят камък в блатото. Но казаната дума все още не е хвърлен камък. Битката с корупцията не се печели в спектакли на светло, не и в представления под прожекторите. Печели се от тези, които имат сили да пречупят снагата на съпротивата, прикрита на тъмно и маскирана в сиво. Споделям от опит и преживени трудности. Посветих повече от година в лични битки с корупцията. Няколко случая на злоупотреба с обществени пари, макар и в различни сфери на социалния живот. Факти публични, злоупотреби неоспорими. Схеми различни – от наивни, през перфидни та до дебелашко нахални. Писах статии, разкривах факти, проведох десетки разговори с единствен резултат, че злодеянията стана публични. Последствия, наказани, обвинени, натоварени с вината – няма. Започнатите разследвания затъват в делника, а докладите от нарочни финансови проверки прашасват в бюрата на прокурори и министерски чиновници.

На светло и думи е лесно. Този етап го минах. Дума дупка не прави, дори да е убедителна и заредена с неопровержими факти. Не дупчи чадърите, които веднага се разпъват. Чадърите нямат цвят, те са боядисани с интереси и шуро-баджанащина.  Точно с чадърите започва съпротивата, скрита под тях заедно с  корумпираните. Чадъри има навсякъде, държат ги следователи и чиновници, началници и депутати, кметове и министри. Съпротива стройна и организирана, стаена на сянка, но непробиваема за думичките от публичните статии и речи. Как се чупи снагата на тази съпротива, вдигнала високо чадърите?

Заканите срещу корупцията обичайно са гръмогласни, но обществото е оглушало. В година година и нещо се навиках в закани, но ехото ми връщаше патоса нечут. Навярно мнозина са ги подслушали, но замълчаха. Стената на съпротивата от онези с разноцветните чадъри не може да бъде съборена от единични гласове. Обществеността не желае да вика, да сочи, да пита. Едни са заети да се впишат, други да се нахранят. Как ще я борим тази корупция с единични крясъци?

Лесно се хвърля ръкавица в лицето на корупцията, трудно се печели дуелът, когато нямаш секунданти, а корупцията не се бие по правилата. Не съм изгубил надежда, не ме натиска отчаяние. Аз си копая по стената на съпротивата и сигурно десетки други копаят като мене по тази същата „китайска стена“, обгърнала корупцията. Разпилени сили, които изглеждат критично слаби за да я съборят. Поне докато в „зидари“ са посветени комисари, съдии, прокурори, началници, чиновници, министри. Дума дупка не прави, още по-малко в стената на корупцията. Но, дерзайте…

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество. Запазване в отметки на връзката.