Плахите надежди на ловешката 2016


mostlovech1Свикнали сме да завършваме годината с надежда. В Ловеч през 2016-та надеждата не беше толкова, колкото ни се искаше. Вече писах за фалирали предприятия, избягали фирми, кризата в здравеопазването. Дълго рових из дните на отминаващата за да открия крехки кълнове на надеждата. Ще призная, че не са много, нито са гръмовни. По-скоро са стаено очакване за по-добра нова година, такава, че в края си да ме затрупа с опции за хубави новини в ревюто си.

Ако гаснещата икономика е най-плашеща за бъдещето, със сигурност трябва да потърсим  светлинка в инвестициите и икономическото развитие. През 2016-та година новите инвеститори постъпиха в сферата на услугите. Първо прибалтийската верига „Т маркет“ заработи в магазина на напусналата България компания „Пени“. В средата на годината скандинавската компания „Хесбургер“ купи дълго продавания ресторант „Ерфурт“ и обеща да открие заведение за бързо хранене в по модела на „Макдоналдс“. Общият брой на разкритите работни места едва ли ще надхвърли няколко десетки, но на фона дълбоката икономическа стагнация и това е пламъче.

Годината завърши с новината, че общината е защитила проект за реконструкция на спортната зала на стойност 1 млн. лева. Успехът е истински обнадеждаващ като се има предвид критичното състояние на спортното съоръжение, което няколко пъти бе затваряно от специализираните служби. Това ще бъде първата инвестиция на общината  в публична спортна база, особено сега, когато силно страдаме от недалновидната политика да предоставим огромна част от спортните съоръжения на частната фирма „Литекс“. Дано ремонтът бъде качествен и пълноценен за да даде тласък на линеещия спорт в нашата община.

След почти две сетилетия в Ловеч отново отвори врати кино. С удобствата на 3D удоволствието и най-актуалната кинопрограма. Заслугата е изключително на Цецо Матев, доказал за пореден път, че инициативата на младите е пътят към всяко развитие в Ловеч. Киното е инвестиця колкото значима, толкова и рискова в застаряващ  град със все по-скромни културни потребности. Слаб интерес и ниска посощаемост правят съществуването му трудно и ще бъде жалко ако не положим усилия за запазване на местния храм на седмото изкуство.

След почти десетилетие немарливост най-после започна почистването на коритото на река Осъм. Реката бе превзета от гори и острови, което силно влошаваше впечатленията на туристите, дразнеше ловешкото гражданство и създаваше опасност от разливи по течението извън града. За мнозина, обаче, удовлетворението остана накърнено заради съмненията, че договорът, макар и сключен от предишната управа, е с корупционна фирма, а предвидените средства са скандално много.

Рок фестът се завърна. Подобна развръзка изглеждаше невероятна, но местната управа посрещна радушно инициативата и с добро стечение на обстоятелствата рок събитието се случи. В нов формат, на ново място и вече с платен вход. В дните от първото издание на рестарта се представиха по-скромни групи (може би „Unisonic“ прави изключение), което в съчетание със слабата реклама предопредели относително скромно посещаемост. Всяко начало е трудно, по-важна е заявката, че фестът става традиционен, а с годините ще де дойде подобрение в организацията и повишаване класата на участниците.

За пръв път общината спести значителни средства от бездънната каца на управлението на отпадъци. Случи се така, че общинската фирма „Еко“ ЕАД прие задължението на оператор на депото за твърди битови отпадъци за осем месеца. Новата политика на фирмата със сигурност е изненадала и бивши и настоящи управляващи. „Еко“ ЕАД показа, че години наред ловешките граждани са ограбвани чрез бандитско надписване обема на събраните и депонирани отпадъци. За 8 месеца фирмата отчете с 4000 тона по-малко депонирани отпадъци като спести общински средства за извозване, депониране и отчисляване в РИОСВ. Кумулативният ефект от спестените средства приближава половин милион и осигури нужния резерв таксата за битови отпадъци да не бъде променяна. Особено важно за гражданите като се има предвид силния медиен шум около увеличаването на един местен налог. В разрез с всяка логика фирмата, която пести общински пари ще бъде заменена от външна за града компания като оператор през 2017-та. Странна управленска идея, която тепърва ще бъде поставена на щателна гражданска оценка и неминуемо сравнявана със свършеното и спестено от фирма „Еко „ ЕАД.

Щеше ми се хубави новини да бяха повече, по-силни и по-горди, но реалностите през отиващата си година бяха такива. Не ни остава друго освен да топлим в ръце крехките кълнове на надеждата и да направим така, че следващата да завърши с далеч повече оптимизъм.

 

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.