По Коледа в Езиковата: има неща, които си струва да изживееш, има неща, заради които си струва да се върнеш


15578182_10154820113558537_4835958810105706748_oТам, дето има барут лесно се възпламенява. Както преди няколко години, когато изведнъж се роди идеята за Коледен концерт в Езиковата. Беше спонтанна идея на група благородни души, които поканиха празника в ловешката езикова гимназия. Те дадоха началото на коледните базари, а година – две по-късно и на коледните концерти. Най-свежата и скорошна традиция на гимназията получи силно развитие само за няколко години. Дълбоко уважение към онези, вече пораснали тийнейджъри, Струва ми се, че никой от сегашните питомци в Езиковата не ги познава лично. Но са обсебени от техния дух, пренесен от випуски последователи.

Сигурно отстрани Коледният концерт изглежда рутинен Истината е, че е магическо случване. Започва с опит група хлапета да се надвикат и наложат всеки своите идеи и разбирания. Преминава през взаимното опознаване и споделената отговорност. Набира емоция в растящата всеотдайност и старанието за честта на випуска. Кулминира в адреналина на тяхната коледна вечер и усещането, че са част от един общ и завладяващ дух. Коледната кампания отваря сетивата, че за принадлежност към голяма общност, а не към малката група, обозначена с някаква класова буква. И докато се случва коледната кампания дарява приятелства и отключва обич. Изглежда толкова просто, а всъщност е онази прословута магия, наречена езиковски дух.

Коледната кампания възпитава и учи. На първо място, че Коледа е сътворено добро. Дарените пари са само жест на благородство. Добротворството е в събирането на всяко левче от приготвената вкъщи храна, нарисуваната картичка, изработената украса за празничната вечер или изпятата песен, заради която стотици са дарили своята скромна финансова помощ. Благородството е във всеотдайността, с която са заработени парите в помощ на болни или нуждаещи се. Възпитава щедрост и съпричастност. В коледната вечер колега пусна в кутията на децата голяма банкнота. Очите им заискряха от възхищение и благодарност. Това възпитава. Примерът, не думите. В благотворителните вечери децата имат най-силно нужда от нашето присъствие и подкрепа. Възпитанието не приключва с учебния час. В уроците по съпричастност търпим доста критика. Не на последно място коледната кампания учи на християнски ценности. Дава смисъла на празника. Да дадеш доброта за да помогнеш някому.

Ако някой от онези, които преди време създадоха традицията на коледните концерти чете тези редове, нека да знае, че випуск 2018 премина достойно по стъпките на първопроходците. Те не направиха коледния концерт, изживяха го. Стилно украсена сцена, добър сценарий, харизматични водещи, жива музика, отлични вокални изпълнения. Препълнена зала, дори насядали по пода. Аудиторията напълни кутията за дарения с повече от 700 лева само от Коледния концерт. Пари, които ще бъдат разделени между нуждаещите се в Хитрино и болно дете от Луковит. От сърцата на езиковци. Залата пя и танцува, дори в апогея на настроението изви невиждано хоро, заляло сцената и всяко празно пространство пред нея.

А за магията, заразата или обсебващия езиковски дух може да се говори много, но няма да бъде толкова убедително, колкото завръщането на завършилите езиковци. Коледният концерт събра дузина от онези герои, които сътвориха същата коледна вечер само преди две години. Ентусиазмът на днешните със сигурност е запален от тяхната всеотдайност тогава. Стана така, че на огъня на езиковската традиция се стоплиха пораснали и малки. Ето това е общност. Когато на сцената са заедно Христи и Светльо и възпламенените от тях Аня, Яна, Деси, Ралица, Христина, Исак, Рафаел… Гори там, където има барут, оставен от живелите вече на хълма.

Випуск 2018 се справи с първото предизвикателство. Пренесе традицията, показа я на малките и вярвам стигна до сърцата им. И най-вече беше достатъчно сплотен за да обедини цялата общност на Езиковата. А това е най-важното, защото за да си истински езиковец има неща, които си струва да изживееш, има неща, заради които си струва да се върнеш.

 

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Езиковата. Запазване в отметки на връзката.