Началото, без което нямаше да бъдем Езиковата


egСъбота, 10-ти декември. Дата, на която оскъдните исторически източници от края на XIX век свидетелстват, че е открит Американския девически колеж в Ловеч. Някак странно, въпреки гордостта от вековните традиции, поредната годишнина от началото остава незаслужено забравена. През отминалия уикенд се навършиха 135 години от откриването на колежа. В много статии съм писал, че историята не са само прашасали спомени, които да поотупаме за да ги покажем. Историята е много повече неугасващ дух и стабилни традиции, които дори и затрупани от времето винаги вдъхновяват тийнейджърите от хълма.

Случайно или закономерно именно в дните около поредната годишнина се случиха събития, които напомниха точно за духа и традициите, забъркани още в колежанската атмосфера на първото училище, създадено на дикисанския хълм. В деня на годишнина, сякаш за да я ознаменува, отборът на Езиковата спечели купата на отборен победител от състезанието по публична реч и дебати, проведено в Шумен. Децата спечелиха тази купа за пореден път. Толкова са много, че аз вече загубих поредността. Мотото на онзи строг американски колеж било “Lightened to enlighten”  или просветени за да просвещават. Каква знаменателна игра на времето и историята. Две просветени преди няколко години момичета, Аня и Натали от 12-ти клас, се оказват главни треньори в подготовката на отбора по дебати и имат изключителната заслуга за летящия дебют на няколко „зайци“. Просветени за да просвещават в действие. И отново американската връзка. Някога мисионерките от Америка поставят началото на модерното езиково образование, днес американската учителка Емили Пакстън окуражава мечтите на съвременните езиковци.

Истински двигател за ученическите инициативи в Американския девически колеж била организацията ИМКА. Развивала благотворителна дейност, подпомагала бедни, поддържала социална трапезария за деца, организирала коледни базари и благотворителни концерти. Благотворителността никога не е напускала хълма независимо от метаморфозите на училището. Но от няколко години духът на колежанките завладява съвременните наследници и се превръща в традиционна кауза. Коледният концерт е през следващата седмица, коледните базари и дарителска кампания са в разгара си, а каузата е единодушна – Хитрино. От времето на Американския колеж е останало благотворителното мото „Нищо за себе си – всичко за другите“. И продължава да заразява 135 години по-късно.

С наглед случайни съвпадения животът често ни напомня за събитията, които сме забравили. И ако децата ни са покорили върхове или отварят сърцата си за любов и състрадание във втория уикенд на декември, то е защото на хълма нищо не може да бъде забравено или изгубено. История, дух, традиции. Така е от 10.12.1881 година. Началото без което днес нямаше да бъдем Езиковата.

 

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Езиковата. Запазване в отметки на връзката.