В град заселен с пенсионери смъртта се оказва най-честата новина!


lovech18.jpgОткраднах заглавието от Жоро Пърликов. Не съм го питал. Просто ми хареса. Звучи събирателно за притеснените мнения на много замислени за бъдещето на Ловеч хора. Градът се стопява, застарява, маргинализира, изчезва. Тази тревога изпълва коментари и опасения. Напълно основателно. За проблема пиша и говоря вече шест години. От времето, когато последствията, породени от негативната демографска тенденция  започнаха да придобиват заплашителни измерения. Пак от тогава датира поведението на системно  подценяване на проблема и примиренческото приемане на  моите предупредителни статии. „Навсякъде в България е така“, чувал съм десетки пъти това оправдание за бездействието. Да, ама не е така. Демографският срив в нашата община се нарежда сред трите най-стряскащи равнища между областните градове. Предстои да представя анализа за 2015-та година, който само ще натрупа още доказателства за критичната демоситуация.

Броят на родените деца е шокиращо нисък, смъртността галопира, дисбалансът между младо, трудоспособно и възрастно население се накланя все по-силно към пенсионната група. Факт е, че ежегодно губим трудов ресурс, но с двойно по-бързо темпо губим високо и средно квалифицирана работна сила.  До мен достига информация за няколко инвестиционни проучвания без развитие именно заради недостига на подготвена работна сила в необходими на инвеститора професионални направления. Детските градини и училищата са пред колапс заради липсата на деца, а учителите се конфронтират, уплашени за своята работа. Търговският сектор констатира низходяща тенденция в покупателните възможности на населението. Въпрос на време е местните приходи в бюджета да започнат да намаляват (ако приемем, че няма да се търси компенсация с увеличаване на ставките), а финансовите възможности за участие на общината в социални, икономически, образователни, културни проекти неминуемо да претърпят ограничения.

Демографските тенденции ни изправят пред неизбежни реформи в образование, здравеопазване, икономически и социален сектор. Люшкайки се между страх и популизъм ги забавяме и рискуваме драматични социално-икономически развръзки. Чета тъжни коментари, че десетки семейства напускат града ежегодно, че младите не намират работа, а зрелите остават без работа и търсят утеха зад граница, че не достигат подготвени специалисти, че в град, заселен с пенсионери смъртта е най-честата новина. Да, всичко е вярно, но стигаме само до констатации. Като неутрални наблюдатели.

От години говоря, че имаме нужда от програма за демографска стабилизация. Демографските тенденции са твърде стари упорито инертни, те показват първите си прояви още през 70-те години. Наивно е да мислим, че ще намерим бързи и трайни решения. Всичко, което можем да постигнем е да намалим скоростта на упадъка. Като начало. Да забавим скоростта на застаряването и да намалим  шокиращия брой хора, които напускат общината ежегодно. Да създадем поне минимални перспективи на младите хора и да окуражим линеещата раждаемост. Програма с конкретни и изпълними мерки, написани с грижа за младежкия бизнес и заетост, реформиране на образованието в полза на местната реализация на младите хора, реформиране на местната данъчна уредба в поощрение на младежкото предприемачество, естествено в рамките на допустимото от закона, да подобрим социалните, културните, екологичните условия, тъй че да създават усещането за добри условия на живот, да потърсим решение на битовите и благоустройствените проблеми, така че да не отблъскват, а да привличат. Да престанем да чакаме и да съзерцаваме. Има въпроси, по които трябва да постигнем обществено съгласие и демографската политики е един от тези, които ни заставят да бъдем сговорчиви. Крайно време е да осъзнаем, че общинският съвет е този, който диктува политиките и развитието. Там трябва да бъде намерено съгласието и отприщена енергия за съвместна работа по демографското оздравяване на Ловеч. С тази статия протягам ръка на всички загрижени колеги от общинския съвет. Нека намерим съгласие по демографското стабилизиране на общината. Да седнем и да потърсим най-правилните идеи и решения, без мисъл за политическа изгода, усвояване на европейски пари, лобизъм, комисионни. Да не чакаме администрацията, а да поемем отговорността ние да задаваме посоката в пътната карта на местната демография.Естествено като се допитаме и до гражданската експертиза, защото ще имаме нужда от компетенции в различни социално-икономически области.

Сигурен съм, че ще тръгнат всякакви коментари. Късно е, невъзможно е, популистко е, свръхамбициозно е, непосилно е за този състав и багри на общинския съвет. Може и да е така, може и да не е. Струва си да опитаме споделени усилия и отговорност. Алтернативата е да останем в пасивното очакване за смъртното намаляване на един безнадеждно застарял град.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.

One Response to В град заселен с пенсионери смъртта се оказва най-честата новина!

  1. Jikevjikev Jikev каза:

    Я да видя ще стане ли?

Коментари са забранени.