Да те накаже народът


154e6d7725f4c4a9dd4553c9fd663c63Чета, че Бойко Борисов уредил мача. Загубил умишлено, но със стратегически подбуди. Тезата ми напомня най-конфузната загуба на ЦСКА с 8:0 от Литекс. Тогава за да оправдаят погрома заразказваха, че мача е игран предварително на маса. Да, ама кой е такъв мазохист та да уреди да му спукат задника от бой? Даже и Борисов да е планирал срещата като трудна загуба в продълженията, очевидно е подценил няколко милиона хазартни играчи, които са заложили на убедителна победа с няколко гола разлика.

Извън футболната терминология случилото се в неделя е класически наказателен вот. А това не се планира или инспирира, но може да се предизвика. Сигурен съм, че в управляващата коалиция още се чудят къде съгрешиха та народа вкупом ги наказа. След още километри магистрали, санирани блокове, 3,5 процентен ръст на БВП и пълен фискален резерв. Наказа ги заради неплатени дългове по един кредит, даден на доверие. Хората не мечтаят за магистрали и санирани блокове, а за справедливост. Не усещат благинки от икономическия ръст и преливащия резерв, но всекидневно страдат от приватизираната в полза на мошеници и престъпници държава. Преди две години същият народ от румената неделя даде голяма победа на Борисов и група хора, заявили се като реформатори. Припозна ги като алтернатива на безскрупулния модел #КОЙ с одиозните патрони Пеевски и Василев. За две години икономическата империя и мафиотското политическо влияние на Пеевски останаха непокътнати, а Цветан Василев, необезпокояван от закон и справедливост, се упражнява в морално менторство в съседна Сърбия. Корупцията продължава да шества и смуче национален ресурс, а корумпирани министри, заместници и държавни служители, крадливи кметове, шефове на агенции, управления, служби и учреждения дори не са разследвани и обвинени. Всекидневно , пред очите на хората, се крадат пари чрез нагласени обществени поръчки, фалшиви конкурси и лобистки сделки. Крадат се техните пари, на хората. С бездействието си властта не избира страната на народа , а тази на крадците. Гръмко заявени реформи се провалиха или изродиха. Съдебната реформа е жалка имитация, образователната започна с фалстарт и се дави в недомислици и откровени глупости, здравната успя единствено да остави пръстови отпечатъци и задъхващи се в дългове болници.

Националният референдум поиска качество в политиката, защото въпреки заклинанията и тази коалиционна власт разчиташе на верните, послушните, близките, зависимите вместо да даде шанс на способните и честните. Хората поискаха промяна, но получиха статукво. Дадоха кредит на доверие с достатъчно дълъг гратисен период. В неделя наказаха напразните обещания. Разгневиха се на самонадеяността, че стабилността се пише само с четири букви и отказаха да повярват в шантажа, че без тези букви идва апокалипсиса.

В неделната вечер Бойко Борисов недоумяваше с какво е заслужил толкова тежко наказание. И не изглеждаше като човек, режисирал спектакъл с преждевременно оттегляне. Дори да е имало тънки, хитри сметки, те не са калкулирали тежката народна присъда. Нищо чудно, когато от върховете виждат само магистрали и санирани жилища, а в подножието  търсят обществена справедливост и честно управление. Неделният мач не е уреден предварително или поне неочаквания резултат от него. Две дена след мача всички знаем името на загубилия, но не и на победителя. Защото ако използвам футболната алюзия, с която започнах онзи унищожителен Литекс днес носи името на разгромения ЦСКА. Та да не стане така, че след половин година спечелилият и загубилият неделната битка да заиграят в един коалиционен отбор.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на политика. Запазване в отметки на връзката.