Гледам и не вярвам на ушите си


865c0c0b4ab0e063e5caa3387c1a87413b2c790040663d735a4cd1f884844c83Румен Радев спечели изборите. Всъщност били ги спечелили БСП, защото го издигнали. Ама не съвсем. Защото над 90% от турците на Доган подкрепили победителя. Ама и над 74% от патриотите на Каракачанов и Симеонов, които иначе лягат и стават с попръжни към турците. Още повече за генерала гласували и 33% от реформаторите. Те пък били десни и с отявлени антируски настроения. Да но застанали за кандидат, неприкрит русофил. Тъй де, той бил надпартиен и наднационален. Види се и надетнически, щото за него продали гласа си половината от ромите. Те също са абонати в словесния репертоар на патриотите. Да се чуди човек как тъй са заедно. Рамо му дали и българските турци в Турция. Нищо, че не знаят, нито кой е, нито за какво гласуват. Както и че по дефиниция са еднакво омразни на патриоти и реформатори. Е, поне ердоганисткият клон, отцепил се от ДПС не застана зад нгенерала, избра си Цачева. Всички обичат Радев. Истински помирител и обединител. Зад гърба му е представителната извадка на нацията – социалисти и антикомунисти, цигани, турци и националисти, евроатлантици и путинисти, привърженици на системните партии и последователи на популистки движения. Хей такъв президент си избираме за пръв път в историята. Широко обичан и разноцветно подкрепян.

Бойко Борисов загуби изборите и подаде оставката на правителството. Нищо, че изборите бяха за президент, а не за премиер.  Нищо, че формациите, което участват или подкрепят правителството събраха преди седмица доста повече гласове от опозиционните партии. От друга страна пък е видно, че подкрепата на тези формации е само на парламентарно ниво, щом ¾ от националистите и 1/3 от реформаторите гласуват протестно. Така се оказва, че гласоподавателите на Патриотичния фронт, ВМРО, Атака и някаква част от тези на РБ са опозиция на своето управлението и споделят недоволството заедно с БСП и ДПС. Част пък от ДПС, начело с доскорошният си лидер Лютфи Местан, който яростно громеше Борисов, кротко пристава на ГЕРБ и му дават непоискана подкрепа. В същото време политическите фенове от всички цветове намират изумително единомислие по въпросите на референдума. Той пък е иницииран от Слави Трифонов, който отдавна се заканва на всички политически партии и се стреми да свали Борисов от власт. Въпреки това ГЕРБ подкрепя безпрекословно неговия референдум. Сигурно защото на този етап и мажоритарното гласуване и намаляването на субсидията е от полза на все още управляващата партия. И е в пълен ущърб на малките партии, чиито поддръжници обаче с ентусиазъм застават зад референдума. Излиза, че и Слави е идеен обединител, щом събира народен вот от всяка политическа окраска.

Народът ликува. Привижда му се промяна. Тази вечер му я обещахс. Ама народът има къса памет и явно не помни, че от БСП са му обещавали промяна няколко пъти през последните 27 години, последният път през 2013-та. И никога не му я дадоха. В промяната се кълнат и патриотите. България над всичко. Над ЕС, над американската зависимост, над глобалното потисничество. Е , може би само не над Русия, но няма как всички да са врагове. Тук-там трябва да има и някой приятел. Промяна обещава и референдумът. И заради него ликуват хората. Макар, че тази народна воля ще концентрира властта у малцина и ще лиши огромна част от същия народ от възможността да бъде представляван в политиката.

Абе много по-просто е. Генерал Радев спечели изборите и България тръгва по нов път. Само, че никой не знае дали е макадамов, павиран, асфалтов или тепърва ще го изграждат. А оня, който правеше пътища подаде оставка.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество, политика. Запазване в отметки на връзката.

One Response to Гледам и не вярвам на ушите си

  1. по тъпа стаия не бях чел

Коментари са забранени.