Ще превърне ли Орлов мост чалгата в политика?


su-otritna-slavi-trifonov-ne-go-pusna-da-pravi-politiki-chrez-studentite-17-01-2016-06-06-59Появиха се съобщения, че центъра на София ще бъде блокиран за 24 часа и мрежата закипя. Не разбирам изненадата. Кое не беше ясно – че ще има референдум, че зад него стои екипа на Трифонов, че планира безплатен концерт на пъпа на София като агитация за референдума? Всичко беше заявено много, много отдавна. А Трифонов е последователен, обичайно изпълнява заканите си. Нима има наивници, повярвали, че всичко е игра за да си осигури нов договор в БТВ! Следя процеса от момента, в който бе дадена заявката за този референдум, някъде преди година и три-четири месеца. Всяка стъпка в процеса изглеждаше сериозна – от кампанията по събиране на подписите до серията концерти с растяща аудитория. Няколко пъти писах по темата и все предупреждавах, че ще сбърка всеки, който го подценява.

Е, концертът е утре. Там където беше казал и във формата, за който беше обещал. Вход свободен за плебса. За да изглежда внушителен и стряскащ една седмица преди референдума. Нямам идея дали ще достигне очакванията на своите организатори, но със сигурност ще бъде мащабен. Четох Денис Ризов да казва, че Трифонов е единственият, който може да продаден стадион в България. А който може да продаде 70-хиляден стадион, може да подари няколко пъти по-голям площад.

Не разбирам критиките за блокирането на центъра на София. Нима е за пръв път. Трифонов прави това, което е виждал десетки пъти. Нима не блокирахме Орлов мост на 10.06.1990 година?  Поне за половин денонощие. Нима не го повторихме през 1997-ма година и цялото лято на 2013-та? Демокрацията е равно право. Щом ние можем да блокираме центъра на София може и той, независимо дали го харесваме. Ние превърнахме моста в символ на всеки бунт. Защо се сърдим, че той ни повтаря?

Чета, че било кощунство неговата чалга да оглася сърцето на София. Та тя просто излиза от стадиона, находящ се на едва 100 метра от утрешната сцена. Неговата музика заля достолепния център още преди година. Не понасям тази музика, но знам, че хиляди я харесват и мразят моя рок. През 1990-та стотици хиляди пяха и танцуваха под ритъма на рока край Орлов мост. Утре там ще звучи тяхната музика и може би ще събере отново стотици хиляди. Нали тълпата казва коя музика е легитимна.

Осъдителните думи ми изглеждат като уплаха. Закъсняла уплаха. Заявката на Трифонов за политическо инженерство е публична от поне година и половина. Време, през което всичко в България си остана по старому – политически цинично, правосъдно надменно, олигархически престъпно, човешки бедно, улично злобно. Дори референдумът бе високомерно неглижиран от партии и медии. Изведнъж, седмица преди да се случи, тонът стана панически креслив. Всъщност масата утре въобще не е плашеща. Дори да се измерва с няколко пъти по 100 хиляди. Едно безплатно шоу и два часа адреналин. Премесено с някаква агитация, която може да си остане там между лъвовете. Ще стане страшно единствено ако масата от утре се е излее в положителен вот на референдума. Не толкова заради драматичните промени, които ще трябва да изтърпи политическата система, колкото заради огромната вероятност да се роди нова популистка формация с непознат до момента мащаб на подкрепа.

Това е само хипотеза. Може да се случи, може и да не се случи. Чалгата отдавна е най-масовата музикална обсесия в България. Популизмът увлича все повече последователи. Един мой познат, локален политик, казва, че популизмът е политиката на бъдещето. Само мога да си представям какво разтърсване може да донесе бракът между чалга и политически популизъм.

Все си мисля, че обидният гняв по повод на един концерт не е аргумент за политически спор.  Майната му на веселието утре. Важно е политическата класа най-накрая да отвори дебат за ползите и вредите, които ще донесе реализирането на идеите от референдума. Макар да се съмнявам, че все още има авторитета да бъде слушана от народа си. Популизмът си пробива най-лесно път сред обезверените. Но безверието не е посадено от популизма, а далеч преди него.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество, политика. Запазване в отметки на връзката.