Ловешкият септември прелива от култура


14435396_10154523862098537_8686518924975224833_oЗа пръв път празниците в Ловеч са уморителни. От събития. След като за пръв път почувствахме празника в деня на Съединението, втората половина на септември се оказа къса за да побере всички културни инициативи. Още със старта на есента тази година се случват няколко събития, които имат премиера в културния живот на града. „Бутилката“ с наслади за душата отпуши изключително популярната в миналото група „Лъч“, която подари на своите местни почитатели концерт с неумиращи рок хитове. Дъждовната вечер не спря приятелите на улегналите вече музиканти, които върнаха спомените от младостта. Находка бе участието на млади приятели на музикантите, които създадоха настроение и за по-младата аудитория .Рок  празникът продължава още два дни с концертите от Ловеч рок фест 2016. След седем години прекъсване Ловеч отново е рок фокус за България. И макар вече да има известни традиции тазгодишния фестивал е в съвсем различен и класически формат – осем групи се надсвирват два дни в двора на изоставената казарма. Току завършил празникът на рока и ще започне празника на покрития мост. Това събитие също е римейк на вече случила се проява преди доста години. Инициатор тогава и сега е Любомир Банчев, горещо подкрепен от Община Ловеч. Кулминацията ще бъде в събота, когато на площад „Тодор Кирков“ са планирани редица музикални изяви и атракции.

Септември, обаче, няма да може да си поеме дъх от култура чак до своя край. Следващата седмица ще бъде премиерата и на още една нова културна изява. Джаз концерт в памет на Сашо Сладура, убит в лагера на смъртта „Слънчев бряг“ край Ловеч. Идеята попадна в културния календар на общината още преди две години, като джаз фестивал, предложен от Данчо Заверджиев. Живот и вдъхна сегашната управа на града като тази година е решено да се постави началото с концерт на местния духов оркестър, а събитието да се развива през следващите години.

Разбира се културата не е само музика. Малко преди празниците ловешкият драматичен театър очарова зрителите с премиера на новата пиеса „Църква за вълци“, а няколко дни след тях започва поредното издание на литературния сезон. През последните дни на септември и първите на октомври пред любителите на прозата и поезията ще се представят Георги Мишев, доц. Емилия Дворянова, Георги Константинов, проф. Банко Банков, първият победител от конкурса на БНТ „Ръкописът“ Георги Бърдаров и десет значими имена от съвременната българска литература. Чудесната инициатива е подета от Клуба на дейците на културата и отново радушно подкрепена от Община Ловеч.

Изобилието от култура ще внесе много живина в ежедневието на Ловеч и ще постави нашия град като видима точка на културната карта на България. Събитията вече осигуриха присъствие на града в новинарския поток на водещите медии и почти запълниха капацитета на ловешките хотели и къщи за гости. Както  вече съм писал културата може да прави пари – пряко и косвено. Важното е да бъдат менажирани правилно.Още повече, когато икономика изпитва драматични трудности.

Септември се оказа кратък за да побере толкова много култура, а и краят му наближава. Добре да побързаме за да опитаме нещичко от оставащите културни наслади.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч, култура. Запазване в отметки на връзката.