Не е време за приказки, а за дела и документи


DJI_0019_0Кварталът „Червен бряг“  бе първият реконструиран с европейски средства градски комплекс. Естествено всички очаквахме да стане своеобразна презентация на визията за модерен градски облик, с която впоследствие да се сдобият и останалите големи квартали в града. Най-неочаквано седем – осем месеца след официалното приключване на всички строителни дейности се стигна до остра полемика с размяна на медийни декларации. От едната страна твърдения за технически недомислици, грешни изчисления, компромиси с качеството на изпълнителните дейности, от другата нахъсани обвинения в безотговорност, некомпетентност и манипулации. Струва ми се, времето на предизборната кампания отдавна мина, а спектакълът с премерване на мускули между бивши и настоящи едва ли е интересен на гражданството. Препоръката на бившия кмет вече да се върви напред и да се престане с ровенето в миналото ми се струва удобна, но обществено несправедлива. Защото застоят, упадъкът, комуналните проблеми, разрухата не са феномени, започнали преди 8-9 месеца. Те имат история, трупана с години и мандати. Лошото е, че инерцията към момента продължава с ненамаляваща скорост. Абсолютно съм съгласен, че проблемите не могат да бъдат обяснявани само с действия на предходното управление. Но и абсолютно не споделям абсурдната теза, че трябва да бъдат премълчавани грешките от миналото, ако има такива, разбира се. Развитието на един град е последователен градеж. А в градежа всеки следващ ред, разчита на стабилността на долния. Ако има пукнатини се огъва, ако е здраво иззидан удържа.

Не разбирам и поведението на актуалното управление, което често укорява предшествениците за лошото финансово състояние на общината, за грешки или пропуски в осъществените проекти, без да защити думите си с конкретни доказателства. Ако е истина за това несъмнено има документи. Обявиха се нови санкции по проекти, нима няма писма за тях? Твърди се, че лошото управление на финансите през последните години ни поставя в групата на закъсалите общини, които трябва да подготвят оздравителен план. Вероятно има конкретни документи, които доказват подобна теза. Каза се, че има куп предписания по престарелия вече проект за булевард „България“. Тези предписания сигурно са предоставени. Вменява се вина за лошото изпълнение на проекта за „Червен бряг“. Абсурдно е да няма доказателствена документация, защото всичко по тези проекти е документирано и описано. Простичко казано, докато актуалната управа не публикува чрез медиите и не покаже на гражданите документи за своите упреци, бившите основателно или не ще говорят за некомпетентност, безотговорност и манипулации. Истината е във фактите, подписани и подпечатани. С уточнението, че дори да бъдат доказани грешки и пропуски, задължението за устойчивост остава на плещите на днешната управа. А това си иска своевременно организация с ясни персонални отговорници.

„Червен бряг“ бе тестът можем ли да се справим с бързата модернизация на големи жилищни зони. Той ще бъде и първият тест можем ли да поддържаме съвестно и да опазим достатъчно дълго създаденото с европейски пари. Да, време е да се тръгне напред, но без да се раздават индулгенции за минали грешки.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч, Регионално развитие. Запазване в отметки на връзката.