Слави Трифонов тръгна към Орлов мост


su-otritna-slavi-trifonov-ne-go-pusna-da-pravi-politiki-chrez-studentite-17-01-2016-06-06-59Преди година написах, че Слави Трифонов тръгва към политиката. Не беше трудно да го предположа. Шоу бизнесът му отесня. А и от години се харесва в ролята на публичен ментор. През последната година просто чакаше момента и тестваше аудиторията. Първо пръсна по шевовете „Арена-Армеец“, после повтори упражнението на стадион „Васил Левски“. Същевременно инициира референдум и събра над 500 000 подписа. Работи с умни хора, които са добри майстори на провокацията – в музиката, изкуството, публицистиката. Не е трудно да го прехвърлиш в политиката. В края на краищата да спечелиш обществено доверие си е изкуство, а от близката история знаем, че често преминава през точните думи и завладяващата музика. Наивно е да мислим, че един ерудиран екип ще направи от невнимание или некадърност законови пропуски, та да им резнат въпроси от референдума. Най-вероятно всичко е премислено. В страшния филм винаги трябва да има лоши. За да има повод да се къса снимката на президента или от екрана да бъде изстреляна патетиката, че следа „война“.

Е, миналият август го припознах в политическите мераци, този юли обяви официално. След година помпане на рейтинг и героизъм. Война ли следва наистина? От едната страна народът и те, неговите трубадури, от другата гнусната политическа класа. Не е смешно. Той, народът, често се е позиционирал от страната на истински политически недоразумения – Ганчев, Янев, Кобурготски, Бареков, Сидеров. Тези са съвсем друга марка и въобще не са шарлатани. Работят по добре написан сценарий, следват обмислена режисура. Имат достатъчно пари и фенове в излишък. Притежават невероятен нюх да се залепват за широко подкрепяни обществени каузи. Стъпките им съвсем не са дилетантски. Ако някой очаква да види в политическия им авангард масово лицата от вечерното шоу, ги подценява обидно. В първата редица на политическата амбиция ще застанат само най-емблематичните. А до тях ще застанат други емблеми от различни обществени области. Някой ще  вярват истински, други ще се възползват от конюнктурата.

Трифонов ли ще бъде новият политически проект на България. Вероятно да. Обстоятелствата са повече от благоприятни за него. Един единствен силен човек, който ще превърне в мишена. Самоизяждащо се ляво, объркано от персонална грандомания дясно, национализъм с твърде нисък праг на интелигентност. Разочаровани , наивници и фенове има навсякъде. Готов е да събира от всички. Затова ще направи концерт на Орлов мост. Мястото е символика. От там се хвърля ръкавици на властта. Там българите истерично посрещат Кобурготски през 1996, пак там през 1990-та СДС прави грандиозен митинг, с който започва похода към властта. Точно за него намеква и Трифонов. Иска да повтори символиката. С броя на хората знае, че е невъзможно. Важни са символите и реминисценцията. Който има смелостта да затвори с десетки хиляди последователи Орлов мост, е достатъчно дързък да крещи „аз съм алтернативата, аз съм промяната“. Не знам, дали ще го направи. Вече казах, че има екип готов да изпълни докрай всяка провокация. Може и да му позволят, но това само ще го канонизира като неудобния герой.

Не питайте какво ще предложи в политическите си послания. Онова, което хората искат и си говорят по улиците. Той умее да служа и често го показва. Ще предложи всичко, което настоящата политическа класа не е изпълнила, въпреки постоянните обещания. Дали ще бъде искрен? Не знам, трудно го виждам в ролята на ангел на истината и морала. Далеч по-важно е как го виждат хората. А те от 1990-та година чакат и припознават месии. Вече съм казвал, никой не бива да го подценява. Той не е Бареков, нито Янев. Има екип и потенциал да скочи неочаквано високо. Добре е да се огледаме за да си припомним за Ципрас, Грило, Фараж… Европа не е предсказуема и изоставя старите си политически елити. Вече.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество. Запазване в отметки на връзката.