Футболът в Ловеч вече не може да има нищо общо с Литекс


00456987През седмицата се случиха две интересни събития. Първо в Ловеч бе създаден фен клуб на ЦСКА, а близкият до Гриша Ганчев сайт „7 дни футбол“ побърза да излъже, че градът на люляците застава зад него. Реакцията беше мигновена. От средата на седмицата  на Фейсбук страницата 1921.bg бе публикуван призив за създаване на нов ловешки отбор. В призивът се казва ясно и решително „Отборът на Ловеч е създаден през 1921 г. под името “Хисаря”, през 2016 г. той бе прекръстен на “цска София 1948”. Ние не припознаваме този отбор!“. Всъщност името, което бе дадено на ловешкия отбор е ЦСКА София ЕАД, но това е дребна подробност, всичко останало е обективна истина.

Истината е, че с преименуването на „Литекс“ в някакво ново ЦСКА беше заличена цялата история на ловешкия футбол. Радостите, сълзите, възторзите, тъгата, преживени от поколения ловчанлии с „Хисаря“, „Кърпачев“, „Осъм“, „Лекс“, „Литекс“. Битките за оцеляване в „Б“ група, геройските скокове към т.н. елитна група. Титлите, купите, финалите. 85 години история. Защото всички помним, че през 1996 година Гриша Ганчев не създаде нов отбор, а започна да гради фирмения си проект върху съществуващия и тогава прясно изпаднал в „Б“ група местен отбор. Затова „Литекс“ беше наследник на цялата тази история. Днес единствен възможен наследник е ЦСКА София ЕАД. Регистриран в София той вече няма нищо с града на люляците.

Този отбор вчера изигра първата си контрола с новите червени екипи.  И макар да беше старият „Литекс“ мимикрирал под новоизмеслено име съм убеден, че не е припознат от нито един ловешки фен.  Нека да е ясно, че Ловеч подкрепяше футболния клуб с името „Литекс“ както е подкрепял футболните формирования с имената „Хисаря“, „Кърпачев“, „Осъм“, „ЛЕКС“, защото ги считаше за част от своята история и местно футболно достойнство. Ловеч подкрепяше отбора, не фирмата, дала му името. Жителите на Ловеч не са се клели във вярност на Гриша Ганчев. За градските управници не знам.  Затова всеки ще тръгне по пътя си. Предрешеният „Литекс“ ще мечтае в София, Ловеч ще мечтае за ново футболно начало. Никакъв нов „Литекс“ няма шансове. Не че специалистите по инвитро зачеване на футболни клубове не могат да изродят „Литекс 2016“. Просто този отбор би бил тяло без душа, фирма без фенове.

Какво остава на един град, на който са откраднали цялата футболна история? Да забрави за футбола или да започне отначало. 85 години футболна история са яка традиция за да бъдат забравени толкова лесно. А и град, който е приветствал титли, купи и евромачове не може да се откаже от футбола. Когато не са ти оставили нищо , а обичаш футбола започваш от нулата. С нов отбор и от най-ниското ниво. С който както се казва в призива „ да стигнем дотам, където са нашите спортни и финансови възможности“.

Има амбиции, в които Ловеч е единен. Ще се позова отново на призива – иска „да гради , а не да припознава“.  Да има футболен отбор, но да е далеч от „Литекс“. Ловеч има достойнство и не иска повече съдбата му да зависи от благодетели. Вече го казахме, важното е да не губим от началната енергия на идеята. Да намерим време, място и повод за събиране на всички прегърнали желанието за нов футболен отбор. С лицата, имената и личната си подкрепа. В името на Ловеч и въпреки фирмата.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.