Нова порция културна наслада на ловешка сцена


imagesАко през първата половина на годината има и добри новини за Ловеч, те са все в полето на културата. Неотдавна се насладихме на новата визия на Цветница, елитарните концерти от „Люляковите музикални вечери“ и впечатляващото шоу на „Легендите“. После беше прощъпулника на новата традиция „Люлякова ръченица“. Задава се най-голямото „Хоро под Стратеш“ с почти половин хилядарка хороигралци. Десертът е в края на юни със спектакъла „Фолк, джаз, класик“ на разградската филхармония със специалното участие на Йълдъз Ибрахимова и Ино Папазов – Ибряма. Цветовете в културния афиш на Ловеч дължим на познати имена за местната общественост – Маргарита Дончева, Нели Читинова, Пепа Стаменова и набиращият смелост Георги Тодоров. Естествено със силната подкрепа на Община Ловеч.

Конкретният повод за тази статия е усърдието на ловчанското читалище, което в лицето на своя секретар Пепа Стаменова позволява на ловешкия зрител да се докосне до целия спектър изкуства – опера, балет, симфонично оркестриране, джаз. В началото на миналото лято Пепа изненада с великолепен концерт на русенските филхармоници и солисти в почит на легендарната шведска група АББА. За тази година е подготвила нова изненада – среща с неповторимия джем сешън  на Йълдъз Ибрахимова и виртуозните музикални интерпретации на Ибряма. Всичко това гарнирано с класическото звучене на разградската филхармония. Миксът от класика, фолк и джаз е истинско предизвикателство за сетивата и на най-претенциозните почитатели на музиката. Концертът е предвиден за 29-ти юни на сцената на средновековната крепост. Да се надяваме, че времето няма да развали удоволствието от едно желано музикално приключение под звездите.

Анонсът за гастрол на знаменитата джаз певица Йълдъз Ибрахимова ме провокира да мисля, че точно с подобни участия можем да осмислим идеята за джаз фестивал на името на Сашо Сладура.  Събитието стои някак самотно записано в септемврийската част от културния календар. Традицията ловчанското читалище да води големи имена от музикалната сцена през лятото би могло да се съчетае и допълни точно с музикална среща в памет на Сладура. Разбира се това е просто хрумване. Дори да не се тръгне в подобна посока утвърждаващата се вече традиция за изискани юнски музикални концерти е вдъхновяваща новина са всички меломани  и наслада за истинските ценители на изкуството.  Както, няма съмнение, ще бъде в края на този месец между стените на ловешката история.

 

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч, култура. Запазване в отметки на връзката.