Матурите пред извънредно положение


Exam

Hand completing a multiple choice exam.

Утре в 4000 училищни класни стаи ще се проведе държавния зрелостен изпит. Всяка зала ще бъде наблюдавана по-зорко от „Алкатраз“, всеки зрелостник попада под подозрението за потенциален измамник, на всеки квестор ще се гледа като на възможен съучастник. Матурите като измама на годината. Близо сме до извънредно положение. Главният прокурор, ДАНС, полиция, МОН, РИО – всички са мобилизирани.

Цял пакет от супер мерки – камери с умни датчици, които се съмняват, запис на всеки шум в изпитната зала, телефоните като истински оръжия до входа (даже за квесторите), живо наблюдение във всяка дирекция и регионален инспекторат, персонално обозначено място за всеки зрелостник (в моето училище тази иновация е практика откакто се провеждат матури), персонално подреждане на въпросите за всеки изпитван, полицаи пред училищата в деня на изпита, запечатване на сградите в нощта преди него. Вечерно запечатване дори на тоалетните и тяхно разсекретяване минути преди началото на изпита…

Много крути мерки. А както казва в днешно интервю бившият министър Танев „ крутите мерки водят до повече слаби оценки, което не се харесва на обществото“. По резултатите ще ги познаете. Ако утре извадим целия арсенал от пакета ни очаква най-слабата матура. Ако резултатите са масово над повече от скромната двойчица всички заклинания за пакета са били доза PR и стрес инжекция преди изпита. Въобще утрешната матура ще покаже дали имаме „топки“ да си признаем, че значителна част от българските ученици нямат и 23% знания, че драматичният срив в нивото на подготовка в българското училище се прикрива от меки скали и меки сърца. Защото във всеки други случай страхът насаждан през последните дни  в душите на зрелостниците няма да има оправдание.

„Да дадем отпор на измамниците“ е вдъхновяваща кампания, но посланието е тъжно. В пакета от крути мерки има едно листче, на което пише, че българското училище се е провалило във възпитанието, че знанието е по-ценно от измамата, а българският учител съвсем не е пример за почтеност, дори понякога съучастник в нейното оскверняване. Затова има цял пакет от мерки срещу зрелостниците-измамници и специален Big brother контрол за безотговорни квестори. И все пак не всички ученици и учители са маскари. Повечето не са.

Успех на честните и знаещите! Кураж за отговорните квестори. Здраво стиснати палци за Министерството на образованието. Дано извънредните мерки да оправдаят шума, с който бяха анонсирани.

 

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на образование. Запазване в отметки на връзката.