Културна фиеста в Ловеч


Legendite_3Най-хубавото на празника на Ловеч е, че нахлува с огромни дози култура. Предстоят ни десет дни на арт събития, достойни да задоволят всеки естетски вкус. Новото хилядолетие наложи музиката като културно украшение на празничните вечери. Преди години в няколко издания рок фестивали събираха фенове на твърдия саунд. След закриването на фестивала се възроди позабравената традиция на Люляковите музикални празници. Инициативата на Ловешкото читалище и драматичен театър, макар и в нова различна форма, се превръща в най-големия културен подарък за ловешкото гражданство. Малко отстъпление е фактът, че тази година музикалните вечери, наречени люлякови са с една по-малко от предходните години. Така в рамките на дните от 9-11 май ще бъдат показани няколко спектакъла, които не са за изпускане. В понеделничната вечер на сцената на драматичния театър ще стъпи балета на Софийската опера и балет с „Кармен“ и „Рапсодия в синьо“. Няма съмнение, че срещата с най-добрата балетна трупа ще бъде културна наслада. Ранното събитие във вторник предлага на местните меломани да се докоснат до друга легендарна формация – биг-бенда на БНР.  Концертът, планиран за откритата сцена на крепостта,  е посветен на латино ритмите, а сред гостите блести името на темпераментния барабанист и перкусионист Калин Вельов. След като падне нощта на сцената на централния площад ще се развихри дълго чаканата  супер група „Легендите“, събрала наистина легендарни имена от българската рок музика – Данчо Караджов, Константин Марков, Константин Цеков, Стенли, Любо Киров, Митко Кърнев. Харизматичните музиканти ще изпълнят емблематични парчета на „Сигнал“, ФСБ, „Тангра“, „Те“, „Д 2“ и вярвам ще накарат препълнения площад да пее вечните хитове на България. В деня на празника (11 май) културната програма е задъхваща. В късния следобед Малин Кръстев и Герасим Георгиев – Геро ще зарадват почитателите на театъра с пиесата „Свалячи“ в залата на Ловчанското читалище. Третата люлякова вечер ще бъде ознаменувана от неповторимия глас на Васил Петров, който заедно с шуменската „Симфониета“ ще зарадва почитателите си на крепостта. Завършек на празничната вечер ще даде едно невиждано в Ловеч шоу – лазерния спектакъл „Искри“  с атрактивното участие на гвардейския духов оркестър.

Като естествено продължение на празничната седмица в събота ще се състои първото издание на фестивал за обработен фолклор „Люлякова ръченица“, замислен и организиран от читалище „Зорница 2010– Нено Щрегарски“ и подпомогнат финансово от Община Ловеч. Фестивалът ще предложи истинско надиграване на площад „Тодор Кирков“, а атрактивен гост на събитието ще бъде гайдарския състав „Петко войвода“. И сякаш като логична точка на тази страстна културна десетдневка на 19 май на ловешка сцена ще гастролира трупата на Театъра на българската армия с цяла плеяда от звездни актьори за да ни представи знаменитата шекспирова комедия „Много шум за нищо“

Вижда се ще посрещнем и изпратим празника с култура. Афишът е дълъг, програмата богата, удоволствие има за всеки вкус. Не е за пропускате фактът, че събитията са достъпни. Цената за люляковите вечери е само 4 лева, а площадните събития са безплатни. Остава да напълним зрителските места, защото култура от толкова високо качество не е всекидневие в нашия град.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч, култура. Запазване в отметки на връзката.