Добро място за живеене се прави от добри хора


13103495_10153646210529227_4653963366125131043_nВ тъжна статия Павлин Иванов се извини на ловешките граждани за старанието на фирма „Еко“ АД да направи нашия град по-приветливо място за живеене. Срещу едномесечните усилия градът да бъде озеленен, зацветен и разкрасен се изправя анонимна гражданска маса, която граби, чупи, къса, троши. Грозни са снимките на изпочупените саксии на моста за никъде, изкоренените дървета в крайните квартали, окъсаните стръкове по цветните градинки. Жалки са хората, които са го сторили. Липса на естетски вкус, безпардонно отношение към  обществените правила, дефицит на елементарно гражданско съзнание. Най-страшен и разрушителен е просташкия манталитет, който не само скверни красивото, но и възпитава себеподобни. На какви ценности ще приучи внука бабата, която къса стръкове в градската градина? Или бащата, който ще пренесе новозасаденото между блоковете борче в своя градски или селски двор? Чудно ли е после, че среднощни хуни чупят табели, лампи, пейки…

Кофти хора не могат да обитават добро място за живеене. Превръщат го в кофти като себе си. Градът е такъв, какъвто сами си го направим. Живеем като социални племена, чиято виталност се зарежда от нуждата да воюват помежду си. Градът разцъфва, но някакво племе заличава красивото. Възниква гражданска кауза и друго племе се впуска да я мачка. Приятели успяват, но точно племето на старите другари яростно подема тяхното оплюване. Честни хора търсят правда, но племето на крадците мобилизира продажни институции и чиновници. Завист, злоба, его, простотия. Нищо от тях не е референция на добрите хора. А без добри хора няма добро място за живеене.

Когато някой проплаче, че Ловеч опустява припомнете скъсаните цветя и изтръгнатите дръвчета. Потиснатата гражданска съвест, оневинените престъпления, предадените приятели. Простащината е тази, която пъди, а тя за съжаление се крие в човешките мисли. Кофти хора и добри хора не могат да живеят на едно място. Добрите си тръгват, защото не могат да се помирят с кофти бъдеще.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.