Smells like a teen spirit of Ezikovata


IMG_1866В разгара на концерта Ангел Ковачев сполучливо вметна, че „spirit“ е модерна американска заменка на една съдържателна и много българска дума – дух. А духът неизменно съпътства легендата за ловешката езикова гимназия. Много пъти с недоверие са ме приканвали да обясня това странно духовно състояние.  Винаги съм се провалял в думите. Сигурно защото това не се описва. То се изживява. Пет години на дикисанския хълм.

IMG_1920.JPGНосталгиците твърдят, че духът е застинал в традициите. Младостта обича традициите, но бленува да остави своя следа. А когато съдбата събере в един випуск букет от музикални таланти се (въз)ражда spirit-а. Тази вечер се състоя вторият Spirit of Ezikovata. Щом нещо се случва два пъти значи вече е традиция. От новите, но заредена с познатия тийнейджърски и езиковски дух. Имах шанса да бъда близо до този випуск в най-креативните му занимания извън класните стаи. Помня ентусиазмът, с който замислиха и осъществиха първия Spirit на сцената под звездите, пред декора на най-красивата част от Ловеч. Устояха на думите и подариха втори live концерт месец преди да си тръгнат. Този път доведоха и специални гости – Ангел Ковачев и Димо Стоянов от група „Пиф“. Ново завръщане направи един от вече бившите езиковски таланти Мартин Николов. Изглежда простичко, но така се продължават и надграждат традиции. Достатъчни са дузина таланти, една открита сцена и упойващи дози spirit of Ezikovata.

IMG_1654Както каза Аня в началото на концерта „благодарим ви за феста, за концерта в подкрепа на Григо, за spirit-ите. Благодарим ви за приятелството, на което ни научихте“. Аз ще добавя и на любов. Защото това е Духът на Езиковата – всеотдайно приятелство, клетвена солидарност и любов към всичко на хълма. Познавам десетки випуски, но толкова много възроден дух не съм виждал отдавна. Нищо по логично от това точно тези застанали на крачка от финала момичета и момчета да сътворят един подобен спектакъл като Spirit of Ezikovata. Не бях се замислял за приликите между  тийнейджърите от хълма, дори да ги разделя поколения време. В любовта, в искреното приятелство, в стремежа да съзидаваш и оставяш следовници. На хълма ухае все тъй на тийнейджърски дух.

Тази вечер на сцената бяха Боби, Вяра, Христи, Мони, Светльо, Преслав…  Съвсем скоро ще слязат от сцената и дано са оставили след себе си достатъчно spirit, който да следват по-малките. Защото концертния Spirit вече е част от традицията и легендата.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Езиковата, Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.