Бъгове в правилата


sglavavstenata (2)Училищното образование си има закон и писан национален правилник. С подредени права и задължения на ученици, учители и родители. С наказания и превъзпитателни мерки, които да върнат към правилата и най-упоритите. Всяко училище си има собствен правилник с конкретика по стандартите, зададени от националния. На първата родителска среща всеки настойник поставя подпис, че е запознат с правилата. До подписа на своето дете, което вече ги е изслушало. Всичко е толкова ясно и просто. Дето се вика само на първо четене. Защото после започват изключенията, които толкова бързо се размножават, че правилата обрастват в изключения. След месец-два от правилата са останали само засъхнали спомени, като избледнелите подписи от захвърления някъде в прашните шкафове лист. Долу правилата, да живеят изключенията!
Ученици нахално пушат пред училищните дворове под възмутените погледи на съседи и безразличието на учители и училищни ръководства.
За разнообразие тютюнът се менка с тревица, но безразличието остава хладно и все тъй дистанцирано.
Задочниците се множат и не посещават занятията със седмици. Някъде ги прикриват, другаде въртят кръгчета в извинително съгласие с представените медицински бележки.
Пичовете и мацките пробват системата и трупат стотица след стотица в графата на извинените отсъствия. По всички смотани правила ученикът е в невъзможност да бъде оформен, но винаги се намират cool даскали, които да сбъркат в пресмятането.
Някое мамино дете ще ревне, че има тежка училищна програма и мама веднага услужливо ще му осигури медицинско извинение или в случай на заетост ще му даде парички да си го купи.
Впрегнат класен ще звънне за да съобщи за отсъстващ ученик, а гневен родител ще защити детето.
Някой ще приписва по време на писмено изпитване, но учителят ще пренебрегне строгостта на правилника, защото иска да го запомнят като арабия.
Там, на втория чини, седи един безхаберник, но ще получи абсолютно незаслужена тройка, защото няма кой да си губи времето с неговата неграмотност и поправителен изпит.
Ако ли пък същият остане на изпит, добронамерени квестори ще му осигурят комфорта да препише.
Ученик ще направи грубо нарушение, но ще получи снизходително наказание, защото носи смекчаващ вината стандарт за издръжка.
Упорити изключения, като тези, които ги практикуват или онези, които ги толерират. Толкова упорити, че бавно се превръщат в правила. От време на време се бъгвам и се хващам във вече избледнелите подписи под правилата. Гледат ме учудените очи, на тези, които са се подписали. Хващам се, че аз съм изключение. Или може би остарявам, носталгично вгледан в отминали времена и пораснали поколения. Само бъг. В мислите и морала. Като този, че ни чака бъдеще на изключенията, щом ще го градят поколения, възпитани да прескачат правилата още в училище.

Реклами

About ivo rainov

teacher
Публикувано на образование, Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.