България под заплаха


greece-migrants-236559-810x0Телевизионен репортаж показа придвижва на военни машини към границата с Гърция. Изглежда, че ни дели малко време от затваряне на границата с южната съседка. Каква ирония на историята. Двадесет години демонтирахме заграждения и възхвалявахме европейската интеграция. Мечтаехме за Шенгенско признание и предвкусвахме свободата да бъдем европейци без граничен контрол. Граденото с години се срива за месеци.
Стотици хиляди бежанци са в Турция, десетки хиляди в Гърция. Дели ни една граница, попила толерантността на европейската интеграция. С отслабена охрана и без надеждни прегради. Сигурно ще започнем да ги възстановяваме трескаво. Както прави Европа. Една интегрирана общност започва да строи огради помежду си. Ново средновековие или нова студена война?
Те са десетки хиляди. Няколко пъти повече от числеността на реформираната българска армия. Да, НАТО би ни пазил от война, но не и от този тип. Тук ще бъдем сами срещу вълна от решени да стигнат „рая“ мигранти. Остава да се надяваме, че лошото ще ни подмине. Понякога да си по-беден от другите европейци е форма на късмет. Но ако ѝ Македония затвори границата си нашата територия е последната опция по пътя към спасението за десетки хиляди ниско образовани и бедни хора. За тях пътят назад към глада, войната, религиозния деспотизъм не е решение.
Няколко десетки хиляди на границата не са просто проблем. Те са заплаха. Слаба икономика и социално разединена държава, като нашата, не може да издържи. Чух Борисов да казва, че светът е във война. По стара традиция пак започната от Германия. Макар, че не забравям ролята на Америка, която налагаше ред и ценности в Афганистан, Ирак. Прочетох, че близо половината от мигрантите са афганци и иракчани. Демокрацията не е универсално лекарство. Научихме, че е безполезно в света на ислямската догма. Цивилизованият свят трябваше да го знае преди да маскира интереси в лъскавата опаковка на демокрацията.
Една размекната от либерален патос Европа прибърза с решението да интегрира милиони не християни преди да е завършила интеграцията в своята християнска общност. Сега е заплашен фундамента на европейското единство. Великобритания поиска специален статут и го получи. Шенгенски държави възстановяват граничния контрол, икономически по-слабите членки на съюза изграждат огради по своите граници. Пукнатини в обединението на Европа, които всекидневно стават все по-дълбоки.
България е не просто част от една заплашена общност. България е буфера между общността и агресията на напиращите тълпи мигранти. Турция и Гърция са вече санитарни територии. До нашата страна има само една ръка разстояние и една несигурна и зле охранявана граница. Безпокойството ескалира в страх. Затова към Кулата пътуват бронирани машини. Ако тълпата достигне българската граница наистина ще бъдем на прага на война. Европа все още мисли солидарно. Стискаме палци да постигнат спокойствие за всички ни в преговорите в Атина и Анкара. Но има опция и да не успеят, а затова май не сме готови.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на политика, Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.