По идея на министър Горанов парите за СБКО се намаляват значително


zx620y348_1217428Трябва да се признае, че финансовият министър на Бойко Борисов, Владислав Горанов, е последователен в усилията си да ограбва доходи от работещите хора. При обсъждането на бюджет 2016 министърът се пробва с идеята да бъдат премахнати класовете за прослужено време, но срещна яростната съпротива на синдикатите, според които това е единствена възможност доходите на хората да растат поне с малко ежегодно. Съвсем резонно като се има предвид, че с изключение на минималната работна заплата доходите не са нараствали от 2009-та година. Близо четири от тези шест години са под управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов.
Та както казах настоящият му финансов министър е доста упорит в опитите да ореже доходи и социални придобивки на българите. Някъде между Коледа и Нова година се появява Постановление № 380 на Министерски съвет в чийто чл. 44 абсолютно неочаквано е записан текст, който революционно променя начина на изчисляване на средствата за СБКО в бюджетните организации. Ако до момента те са изчислявани като 3% върху брутните заплати, сега ще бъдат пресмятани със същия процент, но върху основните заплати. Става дума за общата сума от основните заплата на всички лица по трудови правоотношения, която съвсем не е константа и се колебае. Първият резултат ще бъде почти двойно намаление на парите, които работещите получаваха като СБКО. Като се вземе под внимание, че сумите до момента варираха между мизерните 20-30 лева месечно, буди недоумение стремежът на министър Горанов да отнеме половината. Още по-лошите новини ще дойдат, когато работниците излязат в отпуск, защото тогава ще бъдат лишени напълно от нищожните средства, отпускани за социално-битово и културно обслужване! Трудно може да бъде намерена логика в тази промяна, защото парите, които ще бъдат спестени за бюджета са направо незначителни и едва ли ще решат някакъв финансов проблем. Още повече, че голяма част от бюджетните организации са на делегирани бюджети и парите за СБКО са разчетени в стандартите за издръжка, които те получават. Икономията ще остава в бюджетните учреждения и при липсата на разписан регламент може да бъде използвана твърде фриволно.
Тук е мястото да посоча, че на много места парите за СБКО се разпределят под формата на ваучери, с които работещите купуват хранителни продукти. Сега стойността на тези купони ще бъде редуцирана и в семейните бюджети очевидно ще влязат по малко средства. Както се казва сума сумарно излиза, че под управлението на Бойко Борисов доходите на хората не само, че не се увеличават, но дори намаляват чрез отнемането или редуцирането на бонуси към трудовото заплащане. И всичко това защото финансите се управляват от консервативни до мизантропия министри като Владислав Горанов. Друга тема е, че въпросното постановление е подписано от Бойко Борисов, който със сигурност ще се оправдае, че е бил подведен или зле запознат. Ако разбира се синдикатите, проспали постановлението по Коледа, си спомнят, че хората им плащат ежемесечно за да им защитават правата и социалните придобивки.

About ivo rainov

teacher
Публикувано на политика, Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to По идея на министър Горанов парите за СБКО се намаляват значително

  1. Maria Donkova каза:

    Не виждам нищо консервативно в министър Горанов. Недообразована неолибералност само виждам в действията му. От недообразована идва пълната липса на логика. „Икономиите“ му са безприципни и хаотични и поради това – без ефект за бюджета. За сметка на това – колко шум и хабене на енергия предизвикват – просто не е истина. Но в тази история и синдикатите в образованието са си за бой от своите членове, заради системен отказ да работят по съществените въпроси за условията на труд и възнаграждение на труда на членовете си. Системата с класовете квалификация от поне 15 години е пътник, не заради капризите на недоразуменията, които си избираме за управляващи, а защото устойчиво се променя кариерният път на работещия човек – в целия свят. И – съответно – или трябва да се измисли НОВА система, която да е по-адекватна на променената среда, или трябва да се измисли онази непреодолима аргументация, която да казва, че класът квалификация е най-добрата система за учителската професия. И двете трябва да са първа грижа на синдикатите. Както и отдавна трябваше множеството добавки да се разчистят и да се включат в основното възнаграждение на учителите. Обаче нищо такова не е захващано откъм синдикатите. Което пък позволява на изпълнителната власт да си играе на „икономии“ с разните добавки.

  2. ДА НЕ ГОВОРИМ,ЧЕ ИМА УЧИЛИЩА,КОИТО ОТ ГОДИНИ НЕ ВЗЕМАТ СБКО.

Коментарите са изключени.