За кого бие болничната камбана?


bolnicaДнес лекарите, медицинските сестри, акушерите, лаборантите и санитарите от ловешката болница ще протестират. Всеки протест е камбана, която бие тревожно пред обществото. Но тази камбана е повече от закъсняла. Години наред млади и перспективни кадри напускат ловешката болница. Едни от неудовлетворение, други защото ограничават развитието им. Имам приятели и познати, които вече не упражняват медицинските си умения тук. Години наред тук се трупат задължения. Трите милиона лева не са натрупани през миналата или по-миналата година. Трупани са бавно и методично. Вероятно от лош мениджмънт, неизгодни договори, а може би и преднамерено източване. За цялото това време, обаче, не иззвънява нито една камбана. Сега всички сме до стената. Лекарите от заплахата да загубят статус, отделения, вероятно доходи. Пациентите пред угрозата да получават по-ниско качество на медицинско обслужване. Каквато и да е развръзката всички ще бъдем губещи. Дълговете трябва да се плащат, а болницата се нуждае от оздравяване. Поиска го и общинския съвет на едно в общи линии безсмислено заседание, проведено преди две седмици. Всуе усилия, защото се задоволи само с инициативата за свикване на общото събрание и приемане на оздравителен план. Въпросният оздравителен план вече е в ход и вижда се не се харесва на медиците. За разлика от Общинския съвет, който не изказа обструкции.

Тъжно е, че съдбата на болницата е популистка дъвка, жвакана от хора с всякакво ниво на компетентност и промискуитетен морал. В сегашния състав на общински съвет има хора, които представляваха местния законодателен орган в общото събрание на болницата, но не са докладвали проблемите, когато те са били значително по-малки. Нещо повече общинският съвет излъчи от своите редици член на борда, който солидарно е участвал в управлението на болницата през по-голямата част от времето на нейното затъване.

Чета внушения от анонимници, според които вината за състоянието на болницата е едва ли не изцяло на плещите на настоящия здравен министър и настоящия кмет на Ловеч. Няма как – дълговете са още от есента на 2014 г. Но ако настоящия министър и кмет продължават да бъдат безучастни ще се превърнат в съучастници на своите предшественици.

Истината, че за сегашното състояние на болницата има поименно виновни. Всички свързани с уреждането на съвместната дейност с „Кардиолайф“, с неизгодните договори за услуги или лошото управление. За причините има изготвен одит. Време е всички да научат истината. Заедно с имената. Време е да се потърси отговорност на виновните. Защото само усещането за справедливост и възмездие може да смекчи неудобствата от оздравяването. Надявам се, че точно това искат протестиращите медици. Другото, добра болница и качествено здравеопазване, го искаме всички. Засега от него ни отдалечава една растяща задлъжнялост.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч, Регионално развитие, Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.